Следвайте ни

Чесън и лют пипер гонят въшки, охлюви и акари

Пръскането с природни средства трябва да се прави всяка седмица, за да има полза

viber icon

1. Борбата с гъсениците по бобови, зеленчукови и овощни култури може да се извършва, като се използва пръчковидна млечка. Употребяват се прецъфтели растения. Отварата се приготвя, като се нарежат ситно около 3 кг свежи листа и стъбла и се варят 150 минути в 3 л вода. Тя се прецежда, долива се до 8 л вода и се прибавят 5-6 мл течен сапун.
2. Унищожаването на листни въшки, трипс и акари по ябълката, ягодата и други култури може да се извърши с помощта на чесън. Обелват се скилидите на 3-4 глави, нарязват се ситно и се счукват. Смесват се с 9-10 л вода с температура 20-35 градуса. Оставят се да престоят 6-7 часа. Прецеждат се и се добавят 6-7 мл течен сапун.
3. За борба с ябълковия плодов червей, гъсеници, лъжегъсеници, листни въшки, малинов бръмбар, ягодов хоботник, люцернов листояд и други се използва чемерика. Прилагат се надземните части, събрани през вегетацията и корените, добити през есента. Растенията след смилане могат да се използват за напрашване на нападнати култури. Биха могли да се използват сурови растения (1 кг), полусухи (500 г), сухи (250 г) или 100 г корени. Заливат се с 10 л вода и се оставят да престоят 48 часа. Отварата се приготвя от същите количества растителни материали, като се залива с 10 л хладка вода. Оставя се да кисне 3-4 часа, след което се вари 30 минути.
4. Борбата с листни въшки, трипси, акари по овощните, зеленчуковите и цветните култури, може да се извършва, като се използва надземната част на растението зърнеш. Събира се в началото на цъфтежа. Растението цъфти от май до август.
5. Срещу оранжерийни неприятели може да се приложи сушен цвят от лайка. Използва се за опушване в доза 6 г/куб. М.
6. Ефикасна срещу подвижните форми на червения овощен акар е настойка от бял синап. Приготвя се от 5-6 кг ситно нарязани растения, които се заливат с 10 л вода. Оставят се да престоят 3 дни. Прецежда се и се прибавят 8-10 мл течен сапун
7. Накисват се 2 кг зелена маса от доматени растения в 20 л вода за 6-7 часа. След това се вари на слаб огън около 3 часа. Отварата се прецежда, разрежда се с вода 1:2 и се добавят 20 мл течен сапун или друг прилепител. Действа срещу зелевата нощенка, ливадната пеперуда по зелето и други. Срещу зелевата муха отблъскващ ефект проявява и фасулът, засят в междуредията на зелето.
8. Срещу голи охлюви, листни въшки, листни бълхи, трипс, гъсеници, акари, плодови червеи и други, се използват лютиви сортове пипер. 500 г свежи или 250 г изсушени чушки се нарязват и варят 1 час в 5 л вода. След варенето продължават да киснат още 2 денонощия в добре затворен стъклен или емайлиран съд. Размекнатите чушки се намачкват добре, изстискват се и отварата се прецежда. Концентратът се налива в тъмна бутилка и се поставя на хладно и тъмно място. Цветните култури се пръскат със 125 мл от концентрата, разреден с 10 л вода и смесен с 10 мл течен сапун.
9. За борба срещу щитоносните въшки, листните въшки и други при цветните култури при домашни условия, се използват сухи портокалови кори. Накисват се 500 г от тях в 5 л топла вода (40-50 градуса) и се оставят да престоят в тъмно и топло помещение 3 денонощия. Настойката се прецежда, прибавят се 7-8 мл течен сапун и се пръска без разреждане.
10. Растението вратига има отблъскващо действие срещу колорадския бръмбар и ябълковия плодов червей. Засажда се в междуредията на картофите и около ябълковите дървета.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?