Следвайте ни

Червеното злато лесно се фалшифицира

viber icon

Шафранът е подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus).  Той цъфти в лилаво, с червени тичинки. Именно те са ценната част от растението, поради което го наричат още червеното злато. Шафранът се отличава с характерен за него горчив вкус и миризма на йодоформ или сено. Те се дължат на химическите вещества пикрокроцин и шафранал. Шафрановият минзухар расте при естествени условия в Югозападна Азия. За първи път е култивиран в Гърция. Думата „шафран“ произлиза от старофренския термин от 12 век „safran“, който идва от латинското „safranum“.

Според летописи отглеждането на шафран датира отпреди 3000 години. Освен като подправка е използван и като лекарство. Древните средиземноморски народи са го използвали също в своите парфюми, мазила, гримове, жертвоприношения и лечения. Римският учен Авъл Корнилий Целс предписва шафран в лекарства за рани, кашлица, колики и краста.

Минзухарът е използван и за багрене на тъкани. Бои на база шафран са открити в 50 000-годишните изображения на праисторически животни в днешен Ирак.

По-късно шумерите влагат див шафран в лекарства и магически еликсири.Така той става предмет на търговия между далечни страни още преди разцвета на Минойската култура от 2-рото хилядолетие пр.Христа. Днес годишно в света се произвеждат около 300 тона шафран. Основните страни производителки са Иран, Испания, Индия, Гърция, Азербайджан, Мароко и Италия .

За един килограм сух шафран са необходими 110 000-165 000 цвята, които се получават от засадена площ, по-голяма от две футболни игрища. За да се наберат 150 000 цвята, са необходими около 40 часа интензивен денонощен труд. След изваждане близалцата бързо се изсушават и за предпочитане се запечатват в херметични контейнери.

Цените на шафрана на едро и дребно варират от близо 1000 до близо 10 000 евро за килограм. В западните страни средната цена на дребно е около 1550 евро за килограм. В един килограм има между 160 000 и 450 000 нишки. Високата цена е заради трудоемката ръчна работа по прибиране и цветовете и отделяне на ценните близалца. 

Скъпата подправка обаче се фалшифицира, и то отдавна. Фалшификация на шафран е документирана за първи път в европейското Средновековие, когато осъдените за продажба на шафран менте били екзекутирани според тогавашния кодекс Safranschou. Традиционни методи за фалшификация са прибавянето на други субстанции с идентичен цвят - например цвекло, влакънца от нар, боядисани в червено копринени влакна и др. Измамни практики били и потапянето на истински шафранови влакна в лепкави субстанции като мед или растително масло.

Но шафранът на прах е много по-податлив на фалшифициране. Куркума, червен пипер и други подправки често са били и все още продължават да се смесват с шафрановия прах. За по-евтините мостри шафран е по-вероятно да бъдат фалшифицирани. При това за фалшификация се счита и незаконното смесване на относително евтини мостри шафран с висококачествени видове.Така в Индия скъпият и висококачествен кашмирски шафран често се продава смесен с по-евтини и по-нискокачествен шафран, внесен от Иран. Тези смеси след това се продават за чист кашмирски шафран, което струва на кашмирските производители голяма част от приходите им.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?