Черният корен е новият хит сред кулинарите
- 16.02.2021 | 15:00
- Екип Марица
- 3687 прегледа
- 0 коментара
Черният корен, познат още като козя брада, набира скорост в кулинарната мода. Принадлежи към семейството на пащърнака и морковите. Характеризира се с мек вкус, ядков аромат, богат е на витамини и минерали. Използва се като подправка на супи и ястия, за приготвяне на разхладителни напитки, сиропи и сладолед, а също и като сурогат на кафето.
Засява се през пролетта - март, април, на 1 см дълбочина, но е възможно и през юли и август. Сеитбата е редова при 20 см разстояние между редовете с 0,8-1 кг на дка семена. Поникват след 15-25 дни.
Кореноплодите са готови за прибиране 100-120 дни след поникването. За съхраняването им през зимата трябва да се изваждат по-късно през есента, но преди замръзването на почвата.
Средният добив на черен корен от 1 дка е 1000-2000 кг кореноплоди. Съхранявайте през зимата както морковите - при температура не по-ниска от 0°C и не по-висока от 5°C и 95-98% относителна влажност. При тези условия сладкият корен може да се съхранява около 6 месеца.
Коментари (0)
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни