44
Следвайте ни

Цените на пестицидите литнаха, фермери се презапасяват

Очаква се ефектът на снежната топка да доведе до масово поскъпване на земеделските продукти и храните

viber icon

Наред с увеличението на цените на горивата и енергията - след торовете, пестицидите също се покачват рязко в световен мащаб. Фермерите в България се презапасяват с препарати за пролетта, тъй като догодина се очаква ново поскъпване. Освен това големите фирми вносителки открай време предлагат промоционални пакети - семена плюс химикали, което допълнително мотивира стопаните да купуват. Голямото пазаруване на препарати за растителна защита обаче крие риск да се стигне до дефицит. 

Китай - най-големият износител в света на хербициди, фунгициди и инсектициди, отчете най-високите експортни цени за важните продукти за растителна защита от 10 години насам и тенденцията продължава да се повишава. Подобни доклади идват от САЩ, където германският производител Bayer AG е един от най-големите доставчици на препарати. Земеделските производители очевидно ще трябва да очакват недостиг на селскостопански химикали, покачване на цените и недостиг за по-дълъг период от време, казват представители на индустрията и търговци, пише агрозона.бг.

Причините са прекъснатите вериги за доставки, много високите транспортни разходи и значителни логистични проблеми. Към това се добавят рязко покачващите се цени на енергията, недостигът на работна ръка и ниските запаси. Някои компании отчитат десетократно увеличение на разходите за превоз. Взети заедно, тези проблеми затрудняват доставките, повишават цените и правят веригата за доставки особено податлива на най-малките смущения.

Почти цялата гъвкавост във веригата на доставки е изчезнала, каза Сам Тейлър, изпълнителен директор на RaboResearch. Това означава, че всяко малко смущение - промяна на реколтата, силна буря, фабричен отказ - ще има необичайно големи каскадни ефекти. „Всичко, което не е повлияло на веригата за доставки в миналото, сега влиза в сила незабавно поради големите закъснения, които са се натрупали“, казва Тейлър.

Цените на глифозата в Китай стигнаха 10-годишен връх

В Китай производството на селскостопански химикали отново беше масово нарушено в средата на септември. Новите екологични разпоредби на китайското правителство принудиха провинция Юнан да намали производството на фосфор до 10% от нормалния капацитет до декември. Въпреки това между 40 и 45 процента от китайското производство на жълт фосфор се произвежда в провинция Юнан, която отива за производство на готови фосфати и глифозат.

Затегнатите екологични разпоредби на Китай при подготовката за Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. вероятно ще доведат до ограничения върху глобалните доставки на растителни химикали.

Освен това Bayer Crop Science - най-големият производител в САЩ на глифозат и други агрохимикали, имаше производствени проблеми поради последиците от урагана "Ида". Прекъсването на доставките върна цената на глифозата в САЩ до много високото ниво от 2008 г. Това означава, че трябва да се плащат цени от 9 000 USD за тон до 10 000 USD за тон франко завода - това все още е малко повече, отколкото при китайските доставчици.

В Китай цените на глифозата за последно бяха между 8000 и 9000 долара за тон - на най-високото си ниво от 10 години. Цените на хербицида глуфозинат, който става все по-важен в международен план, също се взривиха в Китай. През септември глюфосинатът се продаваше франко завода за малко под 46 500 долара за тон - това са почти два пъти по-високи цени от началото на годината.

Цените на фунгицидите и инсектицидите се повишиха по същия ясен начин: трифлоксистробин (фунгицид) струва около 87 000 USD за тон, а имидаклоприд (инсектицид) е около 24 000 USD на тон.

Цените могат да продължат да растат до 2022 г., очаква се недостиг

Поради продължаващата несигурност в китайското производство се очаква цените на глифозат, глуфизинат и други продукти за растителна защита да продължат да се покачват през следващите шест месеца. В резултат на това цените на агрохимикалите и торовете почти сигурно ще останат много високи през сезон 2022 г. и вероятно ще продължат да се покачват.

Освен дефицита на ПРЗ и скъпите товари фермерите и компаниите се борят и с по-строгите регулаторни изисквания за използване на химическите средства. Всички тези проблеми карат много фермери да се опитват да предплатят за химикали, за да осигурят доставките си.

Коментари (1)

И свинкята подскача до Коледа

И свинкята подскача до Коледа

02.11.2021 | 19:40

Я си ги бъркам в кочината и ич не мъ интересе кое шъ подскача

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?