46

Бургундско "Романе-Конти" реколта 1945 държи рекорда за най-скъпо вино

Продадена за $558 000!

В края на 2019 г. европейската компания за космически изследвания „Спейс Карго Ънлимитид“ (Space Cargo Unlimited) и нейната мисия WISE (Vitus Vinum in Spatium Experientia) изпратиха 320 лозови резници от мерло и каберне совиньон, както и бутилки от „Шато Петрус“ до Международната космическа станция за едногодишен престой. Целта беше да се открие дали стресът от микрогравитацията и космическата радиация може да направи лозята по-издръжливи. Когато се върнаха на Земята през 2021 г., някои от резниците бяха засадени в района на Бордо във Франция. През 2022 г. изследователите сравниха тяхното развитие с контролни лози, останали на Земята. Досега изглежда, че „космическите лози“ са по-устойчиви на високи температури и болести и се нуждаят от по-малко вода - основни фактори за адаптиране към изменението на климата. Но какъв ще бъде вкусът на вината, ще се разбере скоро, когато изследователите съберат първата реколта от грозде и създадат експериментални вина. 

Отлежалото в орбита вино, при почти нулева гравитация, бе подложено на тестове в Института по лозарство и винарство към университета на Бордо, Франция. Изследванията показаха, че след престоя си в Космоса "Петрус" е с почти съхранени характеристики. При дегустацията бяха доловени различия между "космическата" версия и тази от същата реколта, която остана на Земята, главно в цвета, в нюансите на аромата и вкуса.

"Космически" бутилки бяха пуснати за продажба чрез аукционна къща "Кристис" с оценка от порядъка на 1 милион долара. Предвидено е приходите от продажба да отидат за финансиране на земеделски изследвания и бъдещи космически полети. Ако се намери купувач, това ще бъде нов рекорд за подобен род продажби. Настоящият рекорд принадлежи на бутилка бургундско вино "Романе-Конти", реколта 1945 г., продадена от аукционна къща "Сотбис" през октомври 2018 г. за 558 000 долара. 

"Космическата" бутилка се предлага за продан заедно с бутилка "земен" "Петрус", в случай че купувачът реши да ги отвори и сравни. Цената на стандартната бутилка от френското вино, реколта 2000 г., е около 5400 долара. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?