46
Следвайте ни

Бърза помощ за "удавени" стайни растения

viber icon

Преполиването е най-честата причина за гибелта на стайните растения. Ако са оводнени, може да се съживят с няколко спешни стъпки, пише sinor.bg.   

- Ако сте залели растението, извадете го от саксията. Почвата ще е много влажна. Ако корените изглеждат здрави, завийте ги в хартия или памучна кърпа и оставете да водата да попие. Когато кърпата стане мокра, сложете втора. След като се навлажни и тя, върнете растението в саксията, желателно е с нова почва или просушете старата. Не поливайте, докато почвата не засъхне на 2-3 см. 

- Ако корените са кафяви, почистете пръстта от тях и огледайте. Изрежете кафявата част до здраво място. След това засадете растението в нова или изсушена почва. Не поливайте. Ако сте премахнали прекалено много корени, празнините можете да запълните с почва.

- Проверете почвата, сменете я, ако мирише на гнило и плесен.

- За да избегнете последващо заливане, научете повече за изискванията на съответното растение към условията на отглеждане. 

- Купете си измерител за влажността на почвата. Това не е скъп прибор, но е много полезен. Обикновено има скала от 1 до 10, където 1 е абсолютно суха почва, а 10 - много мокра. Влажността на почвата може да проверите и като боднете пръст или молив в нея. След като го извадите, ако е сух, значи почвата е напълно изсъхнала. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?