2374

Брокери-менте въртят измами със земеделски земи

Увеличават се фалшивите обяви за покупко-продажба на ниви, алармират измамени

Фалшиви обяви и брокери-ментета са плъзнали на пазара на земи, предупреждават изпатили. Напоследък зачестяват оферти за несъществуващи имоти или за прекалено много и бързи пари от продажбата на наследствени ниви.  Често зад подобни опити за измама на прекалено довечриви граждани стоят фалшиви посредници, които се представят за служители на утвърдени компании в сектора, без да представляват никого, освен себе си.

Измамата с употребата на името на доказани професионални дружества в управлението на земеделска собственост не е новост, но напоследък придобива пандемични размери. Клиентите, които се доверяват на мнимите служители на големи компании, без да направят бърза проверка на интернет страницата на дружеството и на посочените там телефони за контакт, си докарват огромни ядове, от които не могат да се измъкнат с години.

Най-големият риск, ако се доверите на брокер-менте, е да не ви се плати и в крайна сметка да се разделите с имота си. Често брокерите-менте искат набор от оригинални документи, за да проверят статута на имота. Това обаче е вратичка да прехвърлят имота на чуждо име или пък да регистрират фалшив договор за дългосрочен наем на земята, който не можете да прекратите, освен ако броите огромни комисионни.

Често измами се въртят за земи, които имат няколко собственици, какъвто е масовият случай България. Измамници подмамват няколко от собствениците да им дадат пълномощно, за да могат да оперират със земята. Плащат им минимални суми, с уговорката че те са част от общата сделка. После отдават бързо земята под аренда с дългосрочен договор с огромни неустойки.

Експерти сигнализират, че има и случаи, в които фирми, опериращи на пазара на земеделски земи непрекъснато сменят наименованията си, събират предварително депозити за дадена нива, а впоследствие се оказва, че имотът изобщо не съществува. Нещо повече, той е чужда собственост, а стопанинът му няма и хабер, че някой му продава нивата.

Напоследък специалистите все по-често засичат фалшиви брокери с подправени документи, които да представят при среща с клиенти или други посредници. Трудно можели да се издирят, защото закривали мобилните телефони веднага, щом разберат, че са разкрити.

Независимо дали продавате или купувате земя, доверете се на изпитани компании на пазара. Ако искате пари назаем, не търсите лихвари, а банка. По същата логика, ако искате да продадете земя, трябва да намерите професионална компания, която да ви даде реална цена за терените.

Как да познаете фалшивия брокер?

Един от основните белези е липсата на офис. Ако  брокерът започне да отбягва предложението да се срещнете на живо, трябва да ви светне червена лампичка. „Лъжливите овчарчета“ често не дават визитки. Не предоставят и стационарен телефон за връзка, а само мобилен. Доста характерни са обявите, в които гърми репликата „Плащам веднага“ или „Плащане сега“. Повечето сериозни компании ще проучат статута на земята, преди да я изкупят или продадат.

В повечето случаи „ментетата“ не работят с договор, който е задължителен при утвърдените агенции.

Напоследък специалистите все по-често засичат фалшиви брокери с подправени документи, които да представят при среща с клиенти или други посредници. Трудно можели да се издирят, защото закривали мобилните телефони веднага, щом разберат, че са разкрити.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

09.08.2022 | 10:28

като има БАЛАМИ ще има и ТАРИКАТИ

Отговори
3 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

09.08.2022 | 10:28

УМ УМУВА УМ ЦАРУВА УМ ПАТКИ ПАСЕ

Отговори
1 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?