Следвайте ни

Британски машини правят лесен труда на фермерите

Нова серия телескопични товарачи е подходяща за зърнопроизводители и животновъди

viber icon

Британският производител JCB показа редица новости за 2021-ва година в сегмента на машините със селскостопанско предназначение. На онлайн брифинг бе представена изцяло нова серия телескопични товарачи с последното поколение двигатели Stage V, които отговарят на най-високите еконорми на европейското законодателство, имат по-висока мощност и са без EGR.

В новата серия влизат моделите с наименования: AGRI, AGRI Super и AGRI Xtra, съответно с мощност 109, 130 и 150 конски сили. Важна новост е въвеждането на високоефективната и безстепенна DualTech VT трансмисия при повечето модели, включително и при новия JCB 532-60 AGRI Super. По избор на клиентите са налични и скоростните кутии: AutoShift 6, Powershift 4 и TorqueLock4 - с ръчен Powershift и блокаж на преобразувателя на въртящия момент. Съобразно изискванията за еконормите са и двигателите Stage V, всички модели са оборудвани със система AutoStop за изключване на двигателя с цел икономия на гориво.

Системата разполага с 30-секунден брояч преди загасяне на двигателя, който може да бъде деактивиран с докосване педала на газта или джойстика за хидравликата. Новост е и разположението на ауспуха, който вече е къс и скрит под капака на двигателя.

От 2021-ва година телескопичните товарачи JCB с подемни стрели от 6, 7 и 9.5 метра вече имат като стандарт максималната скорост от 40 км/ч. В серийното производство като стандарт вече влиза и телематичната система за GPS свързаност - JCB LiveLink, пише agroclub.bg. За нуждите на големите стопанства JCB показа новата серия TM - колесни телескопични челни товарачи,

която включва 4 модела, оборудвани с най-новите и високопроизводителни двигатели JCB DieselMAX - Stage V. Товарачите поставят нови високи стандарти в индустрията, въвеждайки 50 км/ч. максимална скорост, благодарение на 8 степенната Powershift трансмисия.

Флагманът JCB TM420S е с мощност 173 к.с., а капацитетът на товароподемност е 4100 кг при височина до 5.45 метра. Отличителна новост е изключително просторната кабина Command Plus с перфектна видимост, благодарение на единствено голямо панорамно стъкло, а също и видеокамера за обратно виждане. Опционално може да бъде оборудвана с програмируеми LED светлини, като алтернатива на стандартните халогенни. Част от стандартното оборудване при новата серия товарачи JCB включва диференциали с ограничено приплъзване, както и автоматизирана система за контрол на налягането на гумите.

За 2021-ва година JCB представи подобрения при популярните в цяла Европа, най-вече сред зърнопроизводителите, среден клас товарачи JCB 411 Agri, 413S Agri и 417 Agri. Всички модели вече са с новите двигатели Stage V и AutoStop система. Налице е увеличена мощност - от 130 до 150 к.с., при максимален капацитет на повдигане до 9.4 тона.

Към нововъведенията на JCB за 2021-ва година влиза и новият JCB 403 Plus. Той е отличен помощник за работа в тесни пространства, животновъдни ферми, конеферми, малки сгради и тесни затворени пространства. Както и при по-големите си събратя, товарачът е оборудван стандартно с новата телематична система JCB Live Link, която позволява мониторинг на всички работни процеси и състоянието на машината.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?