Следвайте ни

Братя Къртеви вдигат ферма за 120 коня край Пловдив

Нов свинарник и база за кокошки носачки се строят в Беловица и Песнопой

viber icon

Няколко нови животновъдни ферми ще се изграждат в Пловдивска област. Сред нестандартните инвестиционни предложения е на Стоян Къртев, чрез едноличната му фирма „Братя Къртеви 2003“ ЕООД. Той ще изгражда ферма за угояване на 120 коня в землището на с. Бенковски.  

В бизнес плана му е заложено, че животните ще се отглеждат  с цел продажба в страната и чужбина, както и за добив на месо за консумация от хора и животни в зоопарк.

Конете ще са от традиционните български породи - Български тежковозен кон, Каракачански кон, Дунавски кон, Хафлингер, Източнобалканска порода, Плевенска порода и др.  Технологията за отглеждане на животните ще е свободно-оборна в съществуваща стопанска сграда, като се пускат и на свободна паша.

Пасищният период в стопанството ще бъде в рамките на пролетно-есенния сезон, след което животните ще преминават на интензивно хранене в базата. Храненето на конете ще се извършва със сено, слама, концентрирани фуражи, моркови, цвекло, картофи и др., а новородените кончета - с висококалорични и витаминозни фуражи.

Евгени Доралийски ще изгражда в с. Песнопой ферма за 2350 броя кокошки носачки от хибрида Ломан браун. Очакваното годишно производство от тях е около 48 тона яйца. Производственият цикъл ще трае 15 месеца. Кокошките ще се отглеждат подово върху дълбока несменяема постеля и ще се хранят с готов фураж. Снасянето на яйцата ще се осъществява в автоматични гнезда. Птичата тор ще заминава към с. Цалапица и ще служи за суровина в инсталацията за биогаз на фамилия Каймаканови. 

Свинеферма за 1200 броя прасета ще се строи в с. Беловица, общ. Хисаря. Инвеститор е „Аркадия Агро“ ООД. Обектът ще е разположен в бившия стопански двор на селото. Свинете ще се угояват до 110 кг живо тегло за период до 3 месеца, което е 3 цикъла на година. Животните ще са разположени в 15 бокса на бетонов скаров под. Предвижда се изграждане и на торова лагуна за временно съхранение на тора.

Къща за гости и мандра ще вдига в Калофер „Максима 2017“ ЕООД. Мандрата ще преработва до 300 литра овче мляко на ден, добито от собствени животни. В програма е заложено производство на сирене, кашкавал и кисело мляко. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?