46

Бракониери застреляха световно застрашен египетски лешояд

Мъртвата птица бе намерена в района на Джебел

Бракониери застреляха световно застрашения египетски лешояд Бояна. Мъртвата птица бе намерена в района на Джебел, алармираха от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Тя е първият египетски лешояд, излюпен в eвропейски зоопарк, освободен и сформирал двойка в дивата природа у нас.  

Преди броени дни БДЗП получава тревожен сигнал от GPS предавателя, с който е маркирана птицата.  Екипът на защитниците на птиците със специално обученото куче Барс незабавно посещава мястото и открива тялото на лешояда. Веднага е подадена информация към всички отговорни институции. Сформиран е междуинституционален екип с участието на представители на полиция, прокуратура и държавното горско стопанство. Образувано е досъдебно производство и разследване за установяване на извършителя. 

Смъртта на Бояна е огромна загуба за природата на България и тежък удар за стотиците хора, които работят усилено за опазването на този световно застрашен вид не само у нас, но и по целия му миграционен път до Африка. Това коментира д-р Волен Аркумарев, експерт по опазването на лешоядите в БДЗП. Той допълни, че за последните две години това е вторият случай на бракониерство над лешояд в област Кърджали, след като черен лешояд бе прострелян и по-късно загина от раните си.

Бояна е излюпена и отгледана в зоопарк Прага, Чехия, през 2017 г., а година по-късно е  дарена на България, за да стане част от програмата за подсилване на популацията на вида на Балканския полуостров. През 2018 г. Бояна е освободена в дивата природа на Източни Родопи, адаптира се успешно и заживява сред дивите си събратя. През следващите три години тя посещава над 20 държави в Европа, Близкия изток и Африка, изправя се пред многобройни опасности, за да се завърне отново в България през тази година. Тук, в Източни Родопи, тя открива своя партньор и заема гнездова територия близо до Джебел. Това е първият случай в България и едва втори в Европа, при който египетски лешояд, излюпен в зоопарк или размножителен център, сформира двойка в дивата природа.

Както "Марица" наскоро писа, египетският лешояд е световно застрашен вид и най-бързо намаляващата хищна птица в Европа. Видът е защитен и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5000 до 20 000 лева.

За последните 30 години популацията на египетския лешояд на Балканите е намаляла с 80%, като днес у нас гнездят едва 26 двойки от емблематичния вид. Над 20 организации от 14 държави по целия му миграционен път (Европа, Азия и Африка) са обединили усилия за опазването му, тъй като рискът величественият силует на тази древна птица да изчезне от нашите географски ширини е напълно реален. Ето защо загубата на дори един индивид има огромно значение за популацията.   

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Българин

Българин

27.09.2022 | 17:31

Много се палиш спокойно да не получиш инфаркт.

Отговори
2 3
Катя

Катя

27.09.2022 | 19:18

Защо да не се пали? Давай да стреляме по всичко наред, че да си приглушаваме комплексите. Много оскотяхме.

Отговори
3 0
Е,може ли такава простащина бе???!!!

Е,може ли такава простащина бе???!!!

27.09.2022 | 16:07

Аман от безмозъчни селяци-диваци с пушки бе,първобитни малоумници!!!Бай Ганьовщина до шия!!

Отговори
7 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?