Следвайте ни

България предлага спасителни мерки за агросектора в Европа

Идеята е всяка държава членка да използва недоговорените средства по ПРСР за справяне с последиците от COVID-19 в земеделието

viber icon

България предлага Европейската комисия да предостави възможност на държавите членки доброволно да прилагат извънредна мярка COVID-19 във всяка от програмите си за подкрепа на уязвимите фермери и преработватели. Това се посочва в официално писмо на страната ни, изпратено до ЕК. Идеята е механизмът COVID-19 да функционира на национално ниво, като всяка държава​ членка може да използва недоговорираните средства по програмите си за стабилизиране на секторите „Селско стопанство“ и „Хранително-вкусова промишленост“. Това са средства от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 и Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 г.

Предложенията са в няколко направления. Първото е да има компенсаторна мярка за извършени разходи за превенция от пандемията - за осигуряване на дезинфектанти, маски, защитни облекла, разходи за дигитализация за осъществяване на дистанционна работа. С оглед динамиката на развитие на пандемията трябва да се осигури възможност всяка държава членка да реагира веднага и да има възможност да изплати компенсаторното плащане при възникване на необходимост и преди одобряване на нотификацията. Второто направление предвижда компенсаторна мярка за извършени разходи за съхранение на продукцията, за компенсиране на свиване в цените и намаление на цените на произведени стоки, за ограничения при реализацията на продукцията и ограничения в пазара, както и за спиране на дейност. Страната ни предлага още да има и компенсаторна мярка за земеделски стопани, преработватели или оператори за осъществяване на логистика. Целта е бързо реализиране на пазара на произведените плодове, зеленчуци, рибни продукти и храни.  По този начин ще се подкрепят малките производители, като тяхната продукция ще бъде изкупена и реализирана на пазара. Друго предложение включва инвестиционна мярка за преработка, складиране и консервиране на бързо развалящи се продукти. 

Освен механизма COVID-19 страната ни предлага да се разработи и спешна мярка за справяне с кризисната ситуация чрез предоставяне на целева финансова помощ от бюджета на Общата организация на пазарите. За всяка страна може да бъдат определени финансови пакети на база на продукцията в засегнатите сектори в растениевъдството (плодове и зеленчуци) и на база на популацията на животните от най-засегнатите сектори. По този начин всяка страна - членка на ЕК, да получи еднократна помощ под формата на безвъзмездни средства, за да подпомогне производителите си в най-засегнатите сектори. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?