Следвайте ни

България - новият господар на лилавото цвете

viber icon

България винаги е била сред основните производители на лавандула, но в сянката на Франция, която държи лидерската позиция както като количество, така и като качество на крайния продукт - маслото. Допреди няколко години, когато зараза върху растенията стопява наполовина френското производство от 50-60 тона годишно.

Българските производители използват този момент и увеличават насажденията, като основен техен краен клиент се превръща лидерът доскоро - Франция. Това дава основание чуждестранни издания да определят България като "новия господар на лавандулата".

На пръв поглед изглежда, че ситуацията се е усмихнала на България, но картинката изобщо не е само в светли краски.

Тази неприятна ситуация за Франция води до почти двойно поскъпване на лавандуловото масло на международните борси за последните години. Ако през 2008 година килограм качествено лавандулово масло се е продавало за 40-45 евро/кг, през 2010 г. цената е вече над 100 евро.

Друг ефект у нас от проблемите на Франция е, че много хора виждат в тази култура лесен начин да изкарат куп пари, но не всички производители са професионалисти, даже не следят за качеството на посадъчния материал.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?