2374

Бизнес с какао изстреля фирма от Първомай на върха

"Алкао" е №2 в бранша, семейно дружество от Хасково е в топ 10

Преработката на какао се оказа печеливш бизнес по време на ковид пандемията в България. Доказателство за това са позитивните финансови резултати, които отчитат производители на шоколадови и захарни изделия. Сред първенците по печалба в сектора за 2020 г. се нареждат две малко популярни, но успешни компании. По данни на Българска стопанска камара в ​топ 10 влизат „Алкао“ ЕООД - Първомай (второ място) с печалба в размер на 5 349 000 лв., и „Александра и Мадлен“ ООД​ - Хасково - осми в класацията с 350 000 лв.

„Алкао“ ЕООД е дъщерна фирма на турската “Алтънмарка”. По данни на ДАКСИ неин собственик е „Алтънмарка Гъда Санайи ве Тиджарет Аноним Ширкети“ АД с основен акционер Бирол Алтънкълъч.

Компанията е сред световните лидери в производството на какаов ликьор и какао на прах, което доставя на над 200 фабрики в света, разположени в 40 държави. „Алтънмарка“ лесно придоби имота в Първомай. Преди това там се разполагаше фабрика за преработка на вълна. Същата беше изградена през 2002 г. от френския инвеститор ADF върху общински терен от 20 дка. Компанията вложи в изграждането на предприятието 45 млн. евро. През 2008 г. българското предприятие на френската група затвори врати заради кризата в текстилния сектор в целия свят. Така складовете и производствената база бяха пуснати за продажба и пет години по-късно придобити от турската фирма. Днес там работят над 120 души.

„Александра и Мадлен“ ООД е семейно дружество, основано от Албена и Милен Чукалови. Регистрирано е през 2003 г. в Хасково, с предмет на дейност „Производство на хляб, хлебни изделия и пресни сладкарски изделия“. През 2015 г. фирмата реализира проект за над 1 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Той е за подобряване на производствения капацитет и повишаване на износа. 

По време на ковид пандемията „Александра и Мадлен“ продължава да работи, макар и с намалени обороти. Производствената дейност на фирмата е подпомогната двукратно с европейски и национални средства, предвидени за подкрепа на микро- и малки предприятия.

С 20 112 000  лв. лидер по печалба за 2020 г. в сектор „Преработка на какао, производство на шоколадови и захарни изделия“ е „Нестле България“ АД -София. Швейцарският собственик на дъщерното дружество у нас не спира да инвестира въпреки пандемията. Тази година във фабриката в София бяха монтирана нови производствени мощности и нова поточна линия. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Първомаец

Първомаец

16.08.2022 | 20:40

Трисменен режим ..заплата от 870лв..Смрад и мръсотия за града.

Отговори
13 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

16.08.2022 | 09:15

БРАВО на ХОРАТА умеещи да развиват този БИЗНЕС

Отговори
15 4
Град ПЪРВОМАЙ

Град ПЪРВОМАЙ

16.08.2022 | 13:17

Казваш "Браво на хората", защото не живееш тук и нямаш на представа за смрадта, която се разнася из града от печенето на какаото. В печалбата има и част от пестенето за филтри. И да протестира е, и да роптуваме, в България "Бог е високо, а Цар далеко".

Отговори
14 0
Невъзпитан

Невъзпитан

16.08.2022 | 14:44

Не се връзвайте на " Браво "- то на т.нар. козлодуец - в маалата са им раздали бракувани таблети и сега не спира да дращи под всеки пост...

Отговори
3 0
Град Първомай

Град Първомай

17.08.2022 | 22:19

В къщи като печете кекс,не ви ли мирише? Много сте интересни. Незнам за каква смрад говорите. Смрад беше,когато преработваха вълната,а това мирише на шоколад,какво по -хубаво от това

Отговори
1 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?