Следвайте ни

Биостопани търсят контролиращи фирми на пожар

2 от сертифициращите организации останаха без лиценз, клиентите им заплашени да загубят субсидии

В инфарктна ситуация баха поставени биопроизводителите, на които и без друго никак не им е лесно. Лицензите на две от 16-те фирми в страната, които контролират биопрозиводството не бяха подновени без никакви индиказции за това, а производителите научили в последния момент, като имали само 2 дни за реакция.

На 29 март, петък, вечерта  получих обаждане от министреството, а на  следващия ден и от фирмата, с която имам договор, но остана без лиценз. Това ме постави в положение  спешно да търся нова фирма,тъй като дори за ден без контрол, съм в нарушение и оставам без субсидии,  коментира Димитър Семерджиев, който отглежда био домати,  сливи и нектарини в Хасковско. В подобно положение са и др. биопроизводите в региона и страната.

Единственият начин да се спасим, бе спешно да сключим  с друга фирма. Става въпрос за обмяна на документи, което отнема време. От МЗХГ се усетиха, че има гаф и удължиха срока до края на април, като  договорите се  сключват със задна дата, коментира и негова колежка биопроизводител.

Държавата вместо да подкрепя  биопроизводството, което е приоритетно за ЕС, му пречи с излишна бюрокрация, смята стопаните.

Подкрепата за биопроизводството идва по мерки  10 и 11 на програмата за развите на селските райони.  Тъй като българските чиновници не разпредилиха средствата за 5-годишен период, те бяха изчерпани за първите 2 г. Сега Семерджиев    получава субсидии само за сливите и нектарините, но не и за отглежданите след втората година био домати. Подобна ситуация напрактика  спира развитието на стопанството, вместо да го  стимулира, допълва още той.

От министреството обявиха, че няма спрени средства за беиопроизводство, но бяха категорични, че засилват контрола, тъй като при извършен в края на 2015 г. одит от органите на ЕК били  констатирани съществени слабости в целия контролен процес, които поставят под съмнение системата. С това се обясняват непродължените лицензи на две от сертифициращите фирми. 

 

Ние, производителите обаче нямаме вина. Злоупотреби  биха рефлектирали върху българското биопроизвоство, което търси реализация в чужбина, коментират  стопаните. 85 на сто от финансирането за стопанствата им идва от ЕС, останалите от държавата. Тя трябва да ги стимулира, не да пречи с бюрокрация и заплахи, смятат още производителите. 

Цанка Семерджиева

Редактор

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?