1939

БГ пшеници и зеленчуци заминаха за генбанката в Норвегия

Сред тях са старите сортове домати “Биволско сърце” и “Идеал”, лимец и аегилопс

Нова партида семена от стари български сортове зърнено-житни и зеленчукови култури замина за съхранение в международното семехранилище, разположено на архипелага Свалбард  в Норвегия. 1186 образеца от 16 рода и 33 растителни вида бяха депозирани лично от посланика ни в скандинавската страна - Вера Шатилова, съобщиха от Министерство на външните работи. Материалите са предоставени от Института по растителни генетични ресурси "Константин Малков" в Садово и наброяват общо 676 498 семена. 95% от изпратените за съхранение образци са български.

  

Материалите са уникални и включват местни популации от твърда пшеница, царевица и ечемик, устойчиви на биотичен и абиотичен стрес, стари сортове пшеници, широко използвани в миналото. Своето място в семехранилището в Свалбард намериха също така стари сортове салата “Ира” и “Жълта красавица”, богати на фосфор, калий и желязо, както и на витамини С, А и В1. Интерес сред депозираните семена представляват дивите родственици на пшеницата - див еднозърнест лимец и аегилопс, както и семената от най-вкусните и ароматни стари сортове домати, запазени и отглеждани до днес в България - “Биволско сърце” и “Идеал”. 

Институтът по растителни генетични ресурси в Садово съхранява в генбанка най-богатото растително разнообразие от културни видове и сортове и техните диви предшественици. Опазването на уникалните български образци налага дублирането им извън страната. По силата на подписано споразумение между Института в Садово и Министерството на земеделието и храните на Кралство Норвегия стартира процедура за дублиране на зародишна плазма от семена в световното семехранилище на архипелага Свалбард.

Първата пратка от България с подбрани образци бе депозирана през 2014 г. 

Международната банка - семехранилище за посадъчен материал, е създадена под егидата на ООН за съхранение на семена на всички селскостопански растения, съществуващи по света. Проектът е финансиран от Норвегия и струва 9 милиона щатски долара. Всяка страна има собствен отсек в семехранилището, разположено в тунел. Задачата на семехранилището е да предотврати унищожението на семената в резултат от възможна глобална катастрофа, например падане на астероид, ядрена война или глобално затопляне.

Намира се на дълбочина 120 м и на височина 130 м над морското равнище в шпицбергенския главен град Лонгирбюен. Банката е оборудвана с взривобезопасни врати и шлюзови камери. Съхранението на семената се обезпечава от хладилната инсталация, способна да работи с горивото на местните въглища и вечната замръзналост. Семената се съхраняват увити в алуминиево фолио при температура от -20 до -30°C. Свалбард е избран за местоположение на хранилището заради вечната замръзналост и ниската тектонична активност.

Националната ни генбанка е изградена в ИРГР-Садово през 1984 г.

В нея се поддържат над 60 000 образеца, от които 43 147 при условията за дългосрочно съхранение. Базовата колекция е представена от 33 семейства, 150 рода и 600 растителни вида. Запазването на разнообразието от културни растителни видове и техните диви родственици се постига чрез поддържане на три колекции: Базова колекция - поддържа се при условия за дългосрочно съхранение на семенни образци, които се съхраняват в херметично затворени опаковки, при ниска влажност на семената и температура минус 18ºС. При тези условия семената запазват жизнеността си без изменение от няколко десетки до сто и повече години. Работната колекция гарантира безопасно съхранение на семена от три до десет години при плюс 6ºС. Обменната колекция осигурява материали за свободен обмен с партньори от националната и международната система. Към националната генбанка в ИРГР-Садово има лаборатории, в които се провеждат специфични анализи и дейности, свързани със съхранението на растителния генофонд. Генбанката извършва безвалутен обмен с над 100 генбанки, ботанически градини и международни центрове за растителни и генетични ресурси в света. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Няма значение

Няма значение

01.02.2023 | 14:25

Сортовете ни ще изчезнат, а ще ги заменят с ГМО ....и с такива зеленчуци, чиито семена не се възпроизвеждат! Монсанто продадена на Байер......! Това е компанията, която изкупува стари сортове от цял свят, основана през далечната 1901 година. Нищо добро не ни чака, боли ме сърцето,че масово хората не осъзнават какво се готви. Мислете...

Отговори
1 0
Аноним

Аноним

02.02.2023 | 18:23

Да тъпчат ни с генномодифицирани храни.

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?