Следвайте ни

Безумен член в Закона за растителна защита удря професията агроном

Висшисти, учили 5 години, са приравнени с фермери, изкарали 30-часов курс за работа с препарати

viber icon

Безумен член в Закона за защита на растенията разбуни духовете сред висшите аграрни среди. Според чл. 83 "дистрибуторите, консултантите и професионалните потребители на продукти за растителна защита от професионална категория на употреба трябва да притежават сертификат. Проблемът не е в сертификата, а в това, че висшистите се принизяват до някой, която може да има само начално образование. Значи ние, които сме учили 5 години, сме на един кантар с този, който ще изкара формален курс и ще се води професионалист. Растителната защита е сериозна дейност, за която не може да се носи отговорност само с курс, ядосват се специалисти. Според същия закон агрономите, но само от специалност "Растителна защита" или "Растениевъдство", получават пожизнени сертификати по право, т.е. без да карат курс, но пък плащат за кетап. Останалите, както и всички земеделски производители, които работят с препарати за растителна защита, на всеки 10 години трябва да вадят документи, но срещу курс от минимум 30 часа, изкаран или в Аграрния университет или в друго сродно  учебно заведение. Сертификатите издават в Агенцията по храните срещу 40 лв.

Законът за растителна защита в този вид, се нуждае от спешни корекции. Друг е въпросът, че не се прие навреме. За кратко  се смениха три правителства. Законът тъкмо тръгна на първо четене , дойде новото правителство и вместо да мине на второ четене, отиде на изходна позиция. Така си играха в продължение на три години, коментира наскоро пред фермери проф. Янко Димитров, декан на факултета по растителна защита и агроекология в Аграрния университет в Пловдив. Той разказа, че докато първия вариант на закона бил подложен на публично обсъждане, втория се разгледал в тесен кръг на тъмно, даже между двете дискусии времето било много ограничено. Той е категоричен, че пълна отговорност за растителната защита носят производителите. И сега каква аномалия се получава? Законът изисква да притежаваш образование  - агроном по растителна защита или обща агрономия и същевременно дава луфт някой да бъде и с 30 часов курс, и да носи същата отговорност като агронома по растителна защита. Това го няма никъде по света. Агрономът да учи 5 и повече години с магистратурата, а другия да е с 30 часа. Тази директива на ЕС, ще ограничава все повече използването на пестициди. Тръгват и зелените плащания, трябва да има и процент екологична площ, за да се получи субсидията. За да има обаче фермерът такава площ, трябва да има идеално фитосанитарно състояние на района, в противен случай се създават огнища, които ще създават сериозен проблем. Въпросът е как да се оцелее при тази ситуация?  Ако не се организира правилно растителната защита, и ако не убедим обществото, че нашата продукция е безопасна и качествена, няма да успеем да я реализираме на пазара, убеден е проф. Димитров.

Той недоумява как ще оправдае разлика от 8 до 14 пръскания например, колкото бяха инкубационните периоди на маната по лозата миналата година. И кой ще каже колко да бъдат - 8 или 14, като консултанта е с 30 дневен курс на обучение? Проф. Димитров е на мнение, че ако не се организира екстеншън сървис за правилна растителна защита, ефектът ще е нулев. Той допълни, че не е необходимо фермерът да е спец по растителна защита, трябва фирмата, предлагаща препарати да гарантира растителната защита./Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?