46

ББР кредитира организации на производители на земеделски продукти

Българската банка за развитие (ББР) разработи нов финансов инструмент за подпомагане на групи и организации на производители на земеделски продукти.

Браншът заяви нуждите си през миналия октомври на среща с представители на Министерството на земеделието, Министерството на иновациите и растежа, ББР и дъщерното дружество на банката - Националния гаранционен фонд.

В отговор на потребностите му ББР отпуска финансиране на групи и организации на земеделски производители, като се изисква те да са признати от министъра на земеделието и да имат поне една приключена финансова година.

Сдружаването на производителите на земеделски продукти е начин за повишаване на влиянието им по веригата за доставки и по-голямо предлагане на произведените от тях стоки в търговската мрежа. След реформите в агросектора обаче подобни обединения се припознаха от малцина родни фермери.

Кандидатстващите за финансиране сдружения следва да са потенциално икономически жизнеспособни и да имат положителен собствен капитал към момента на сключване на договор.

Обемът на новата програма на банката е 10 млн. лв. Максималният размер на индивидуалните оборотни кредити или кредитни линии е до 40% от приходите от продажби, отчетени за последната финансова година. Гратисният период е до 6 месеца, а срокът на усвояване - до 3 месеца. За инвестиционни кредити се отпуска до 90% от размера на инвестицията. В този случай гратисният период е  до 12 месеца, а срокът на усвояване - до 12 месеца.

Средствата се предоставят за покриване на нуждите на земеделските производители от ликвидност или финансиране на техни инвестиционни намерения. Крайният срок за кандидатстване е до 31.12.2023 г. 

Предвидената финансова подкрепа е в синхрон със стратегическите цели на ББР за осигуряване на достъп на малкия и средния бизнес до достатъчно и разнообразно финансиране, както и подпомагане на износа на компаниите и интегрирането им на външни пазари. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?