1939

ББР и фонд дават милиони за умно земеделие

Министър Александър Пулев обеща подкрепа

Парите за земеделие идват не само от субсидии и по Програмата за развитие на селските райони. Агросекторът може да усвоява средства и от два финансови донора, които са под шапката на Министерството на иновациите и растежа. Това обяви в Пловдив ресорният министър Александър Пулев. Той и земеделският министър Явор Гечев присъстваха на конференция  Digital4Agro с фокус върху прецизното и интелигентно земеделие „Поглед в бъдещето“.

Сегментът на селското стопанство е най-ключов за иновациите и растежа. IT и земеделието трябва да станат общо ядро, а ние да намерим правилните финансови инструменти спрямо него. През Българската банка за развитие и Фонда на фондовете имаме стотици милиони левове за иновации. Във Фонда на фондовете се управляват около 2 млрд. лв. ресурс основно от структурните фондове на ЕС, но има и участие от страна на държавата. Основните направления са две. Около 80% от средствата са за директно кредитиране, другите 20% са с фокус върху дялови инвестиции. И по двете направления може да се кандидатства за високотехнологични иновации в земеделието. Има специално разработен продукт за земеделие при малките и средните предприятия с възможност за кредитиране до 2 млн. лв. при облекчени условия.

Министър Пулев уточни, че основният фокус за земеделския сектор е сегментът „дялови инвестиции“, където има пет фонда, които позволяват директна инвестиция в капитала на дружеството. Става въпрос за ресурс от 250 млн. лв., от който стартиращи компании могат да получат инвестиции в размер до 2 млн. лв.

По отношение на възможностите от ББР министърът посочи, че за сектор „Земеделие“ има специализирани продукти за лизинг и покупка на всякакъв вид техника на много добри условия за срок от 8 години, който е нетипичен за търговските банки. „Това е дълъг срок, с който банката цели да подпомогне бизнеса във високорисковите сегменти“, подчерта министърът на иновациите.

Александър Пулев обърна внимание и на глобалните тенденции по отношение на планираните инвестиции за иновации в селското стопанство, земеделието и хранителната индустрия. Той изнесе данни за повишаване на инвестициите в обем от 15 млрд. долара - ръст от три пъти до 2025 г. Очаква се до 4 пъти да нараснат и разходите за технологии с изкуствен интелект - от 1 млрд. долара през 2020 г. до 4 млрд. долара през 2026 г. До 4,5 млрд. долара се очаква да достигне и най-бързо развиващият се технологичен сегмент на селското стопанство - мониторингът чрез използването на т. нар. интернет на нещата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?