Следвайте ни

Бамбукът на щастието живият талисман в дома

Истинското му име е драцена

viber icon

Ако обичате стайните цветя, но нямате необходимите познания и време, за да се грижите за тях, то бамбукът на щастието е идеален за вас. Растението е популярно сред източните култури като символ на щастие и благополучие. Ето защо растението е сред един от най-предпочитаните талисмани за дома, но за да ви носи късмет, трябва да го отгледате здраво и силно. С оригиналния си външен вид щастливото растение освежава интериора, а символиката, която носи, го прави предпочитан талисман за дома. Бамбукът на щастието всъщност не е родственик на познатия бамбук, а принадлежи на семейството на драцената, а истинското му име е Драцена Сандериана, но заради кухите си стволове и зелените листенца често е бъркан със своя съименник.


Бамбукът на щастието не изисква по-специални грижи за отглеждането си, но като всяко растение и той се нуждае от определени условия на живот. Този вид драцена не обича пряката слънчева светлина, харесват му светлите и прохладни места. Не издържа на студено и предпочита температура между 20 и 25 градуса. Може да вирее както в съд с вода, така и посаден в саксия. Ако сте избрали втория вариант за отглеждане, трябва да знаете, че през лятото растението се нуждае от много вода. През зимата може да не се полива толкова често, но и не трябва да се оставя да пресъхне. Ако сте потопили вашия бамбук на щастието във ваза, трябва да сменяте водата му поне веднъж седмично. По-добре използвайте престояла вода, за да сте сигурни, че хлорът се е изпарил от нея и няма да навреди на здравето на вашето растение.


Бамбукът на щастието се чувства отлично в кухнята, хола, офиса, но най-много обича да стои в банята, тъй като там влажността е по-висока. Листата на това растение са слабо токсични, затова ако имате домашни любимци или малки деца, по-добре поставете цветето на високо. Помнете, че бамбукът на щастието се развива бавно и не дава бързи резултати. Колкото и да не е капризен, не е защитен от болести. Всяка промяна в цвета му е сигнал, че има проблем. Причините могат да са много - по-силна светлина, вредители, липса на витамини или лош състав на водата. Жълтият цвят означава, че сте задушили цветето с повече тор или сте изложили бамбука на слънце. Ако пък листата придобият кафеникав оттенък, значи въздухът е сух или водата е замърсена.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?