Следвайте ни

Българското лозарство върви към ликвидация

viber icon

Жестокото ограбване на българското лозарство чрез ниските изкупни цени намери отражение в ликвидация на лозята. От 2.4 млн. дка през 80-те г. на XX в. днес, по данни на агростатистиката за 2020 г., насажденията са едва 300 хил. дка с икономическо значение и със силно  влошена възрастова структура - 70% от лозовите площи са над 30 години и едва 3% до 5 години. Това пишат в част от писмо до МЗХГ от новосформираното Национално сдружение на българските лозари.

Вече всички земеделски кооперации си ликвидираха лозята. Хиляди семейства се отказват поради изчезване на  всякаква доходност от лозарството, а то дава  най-много и продължителен поминък през годината - 320 дни. Няма друга земеделска култура с такава заетост. За сведение - зеленчуците дават заетост 150 дни, но са на малки площи, овощните - 120 дни, но със силно нарушени пропорции във видовото разнообразие и създаващи силно напрежение при реализацията.

В лозята намираха поминък основно селското население и млади предприемачи, завършили земеделски училища. Добрата доходност осигуряваше достойно съществуване и изравняваше качеството на живот на село с този на градовете. През последните 3-4 години загубите надхвърлиха 400 лв. на дка - на всеки гроздобер се изгребват оборотните средства на лозарите чрез  манипулиране на цената на гроздето под претекст, че в съседните страни цената е 50 ст./ кг, но не казват, че на всеки декар продадено грозде правителствата им начисляват субсидия за оборотни средства на лозарите още по 500-1000 лв./дка. 

Днес по съпоставими цени от 90-те г. на ХХ в. на ресурсите за производство на грозде изкупната цена трябва да е 1,5 лв./кг, за да се покрият непрекъснато и обективно увеличаващите се разходи. Винарските изби произвеждат при същите икономически условия и както нашето, така и тяхното грозде е с висока себестойност, идващо от  бързото и ежегодно нарастване цената на труда - над четири пъти за последните 15 години, и днес надхвърля 380 лв./дка. И това е за отбиване завладяването на трудовите ни ресурси от ЕС. Ръстът на материалните разходи също е обективен процес в сравнение със съседите и др. лозарски страни, които  се явяват доста по-голям пазар. Общите разходи нахвърлят 850 лв./дка, а изкупните цени покриват едва 40% от производствените  разходи.

Макар че алармираме от доста време за задълбочаващите проблеми в лозарството, зависимостите не дават възможност държавата да внесе корекции в законодателството, касаещо подпомагане на хората, посветили се на лозата като поминък и по наследство, пишат още в писмото си от Националното сдружение на българските лозари.

Коментари (3)

rain man

rain man

27.07.2021 | 14:04

Българската лоза не става за износ, няма масиви. Но пък домашните вина си ги бива. страхотни са

Отговори
0 1
Иновация ГЕРБ

Иновация ГЕРБ

27.07.2021 | 13:45

Шъ пиете вино от тикви

Отговори
0 1
Бай Тошо

Бай Тошо

27.07.2021 | 13:34

Ем, "демокрация", какво искате?

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?