Следвайте ни

България ще харчи за земеделие 880 млн. евро за периода 2021-2022 г.

viber icon

8 млрд. евро са предвидени за Общата селскостопанска политика /ОСП/ в ЕС в рамките на двегодишния преходен период 2021-2022 г. От тези средства над 880 млн. евро са за България, като 200 млн. евро са по плана на възстановяване от COVID-19. Това съобщи евродепутатът Асим Адемов по време на уебинар „Бъдещето на общата селскостопанска политика. Преходният период и реформата след 2022 г.“, организиран от Бюрото на Европейския парламент в България.

Адемов, който е заместник-член на комисия AGRI, засегна темата що е то „активен фермер“ и как да се гарантира, че директните плащания ще достигат до реалните земеделски стопани. По думите му, чрез новата дефиниция, гласувана в Европейския парламент, целта е да се сложи край на порочни бизнес модели, чрез които европейски субсидии отиват в джоба на лица и свързани с тях фирми, които нямат нищо общо със земеделието.

Евродепутатът Атидже Алиева-Вели, също член на комисия AGRI, коментира, че трябва да има гъвкавост за прехвърляне на средства между стълбовете, което да даде свобода на държавите членки да съобразят националните специфики на сектор „Земеделие“. Приоритет са също зелените инвестиции, дигитализацията и иновациите, осигуряването на продоволствената сигурност и производството на чисти храни. Тя подчерта, че наред със зелените амбиции, се настоява за баланс между основните стълбове на устойчивост - икономически, екологичен и социален.

Снежана Благова, пълномощен министър в специален комитет по селско стопанство в постоянното представителство на България в Брюксел, е категорична, че трябва да има плавен преход, без сътресения, и увери, че мерките по ОСП ще се прилагат както досега.  Тя коментира, че за българското правителство е ключово по време на преходния период да се подпомагат земеделските производители.

„За нас е много важна конкурентоспособността на стопаните и много важен инструмент в тази посока е обвързаната подкрепа“, подчерта Благоева. Тя каза, че достъпът до финансиране и самите процедури могат да бъдат сложни, но се полагат усилия да направи процедурите за кандидатстване по-опростени. 

В уебинара участва и Елси Катайнен, заместник-председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI) на ЕП и докладчик по преходните правила на земеделската политика на ЕС. Тя не можа да отговори на въпроса кога точно ще има изравняване на субсидиите между българските фермери и тези от по-старите страни членки, нито кой ще упражнява контрол върху стратегическите национални планове на всяка държава, членка на ЕС.

Направи прогноза, че преговорите по новата ОСП трябва да приключат до края на юни, а в тази връзка е важно да бъдат в срок и подробно разработените от правителствата 5-годишни планове за националните цели и приоритети в областта на селското стопанство. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?