4020

България е пас за новите геномни техники, но иска данни на етикета

ЕП ще преговаря с всяка държава членка

Европейският парламент ще води преговори с държавите членки относно новите геномни техники (НГТ), които променят генетичния материал на даден организъм. По този повод земеделският министър Кирил Вътев обяви пред парламентарната ни комисия по земеделие, че "позицията на България ще продължи да бъде "въздържал се" за проекта на ЕК за регламент за растенията, получени чрез някои нови геномни техники, но сме "за" отбелязването на етикета на НГТ произхода". "Нашето общество има нужда от достоверна и коректна информация, а не от манипулативна, за да може да се ориентира правилно. За това продължаваме да поддържаме неутрална позиция ", обясни Вътев.

Понастоящем всички растения, получени чрез НГТ, се подчиняват на същите правила като генномодифицираните организми (ГМО).

Евродепутатите приемат предложението за растенията, получени чрез НГТ. Тези, получени чрез НГТ, които се считат за еквивалентни на растенията, получени чрез конвенционални техники - „растенията от категория 1, получени чрез НГТ“, ще бъдат освободени от изискванията на законодателството за ГМО, а за останалите растения, получени чрез НГТ („растения от категория 2, получени чрез НГТ“), ще продължават да се прилагат по-строги изисквания. 

Предвижда се всички, получени чрез НГТ, растения да останат забранени в биологичното производство, тъй като тяхната съвместимост изисква допълнително разглеждане.

По отношение на растенията от категория 1, получени чрез НГТ, членовете на ЕП искат да променят стойностите за размера и броя на модификациите, които са необходими, за да може растение, получено чрез НГТ, да се счита за еквивалентно на растенията, получени чрез конвенционални техники. Опаковките със семена, получени чрез НГТ, трябва да бъдат етикетирани,  както и да се създаде публичен онлайн списък на всички растения от категория 1, получени чрез НГТ.

За растенията от категория 2, получени чрез НГТ, трябва да бъдат запазени повечето от изискванията на законодателството за ГМО, което е сред най-строгите в света, включително процедурата за разрешаване и задължителното етикетиране на продуктите. 

Предстои да се наложи пълна забрана на патентите за всички получени чрез НГТ растения, растителен материал, части от тях, генетична информация и технологични характеристики, които те съдържат. Целта е да се избегнат правна несигурност, повишени разходи и нови зависимости за земеделските стопани и селекционерите. В доклад до юни 2025 г. ще се опише въздействието на патентите върху достъпа на селекционерите и земеделските стопани до разнообразен растителен репродуктивен материал, както и законодателно предложение за съответно актуализиране на правилата на ЕС относно правата върху интелектуална собственост.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Сглобката е

Сглобката е

20.02.2024 | 18:43

Пас за всичко нормално, което вълнува хората, не е пас да лиже задниците на козяк и урсула

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?