1939

България апелира за изравняване на директните плащания на фермерите в ЕС

16 години след като станахме член на Евросъюза

16 години след като страната ни стана пълноправен член на Европейския съюз, България за първи път предявява претенции за изравняване на директните плащания на фермерите в общността. Решението за това е взето на последното заседание на Министерски съвет, с мотив да бъде създадена равнопоставеност на земеделските производители. Документът ще бъде представен на европейските институции. Родните фермери бяха лишени от равни субсидии със старите страни членки още през 2004 г., по време на преговорите за присъединяване към ЕС, когато бе затворена глава „Земеделие“. От недалновидното и несправедливо решение българските земеделски производители  понасят негативите и до днес и не могат да са конкурентоспособни на европейските си колеги.   

"България официално иска разглеждане на многогодишната финансова рамка и изравняване на субсидиите в ЕС за земеделските производители още тази година до 31 декември. Мотивите за това са много, на първо място -

конвергенцията в ЕС се забави прекалено много.

Но от войната в Украйна констатираме, че държавите, които са по източния фланг на ЕС, на практика, понасят много по-големи последствия от войната, отколкото по-западните държави. Тези държави по източния фланг всъщност получават по-ниски субсидии от ЕС. С това решение на Министерски съвет изпращаме ясен сигнал към европейските институции по отношение на нуждите на българските земеделски производители и съответно искаме реакции още сега", коментира земеделският министър Явор Гечев.

С подготвената декларация България призовава в очаквания преглед и ревизия на Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2021-2027 г. да бъде отразено въздействието на кризата вследствие на руската агресия в Украйна върху страните от ЕС, които са по-близо до границата с Украйна. С документа страната ни настоява да бъдат изравнени нивата на директните плащания в Европейския съюз до 31 декември 2023 г.,

за създаване на равнопоставеност на земеделските производители

в условията на множество безпрецедентни кризи. В документа са изложени няколко мотива - през последните години секторът на селското стопанство в ЕС е изправен пред множество предизвикателства вследствие на редица кризи, сред които особено влияние оказват пандемията от COVID-19 и продължаващият повече от една година военен конфликт в Украйна. Посочва се още, че кризата с COVID-19 доведе до нарушения във веригите на доставка както по отношение на суровинна обезпеченост, така и по отношение на реализацията на крайните продукти, труден достъп до работна ръка, промяна в потребителските нагласи и други. 

В допълнение се отбелязва, че руската агресия в Украйна

постави селското стопанство пред сериозни изпитания, 

свързани с безпрецедентно нарастване на цените на основни производствени ресурси и несигурност на земеделските пазари. Пред още по-големи затруднения са поставени европейските производители от държавите в близост до границата с Украйна поради значителното увеличение на доставките на украински продукти към пазарите в ЕС. В декларацията се посочва още, че на този фон съществуващите разлики в нивата на директни плащания между държавите членки допринасят за задълбочаване на различията и са пречка в създаването на равни възможности за развитие за всички земеделски производители в Съюза. Фермерите в държавите членки от източната граница на ЕС получават по-ниски субсидии, като същевременно понасят по-тежки загуби от войната в Украйна. Това подкопава вътрешната солидарност както между държавите членки, така и между фермерите. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?