Следвайте ни

Бъдете в готовност за последно пръскане на ябълките

Сушата бави сеитбата на рапицата. Реколтират се площите с царевица и слънчоглед

viber icon

През изтеклия седемдневен период агрометеорологичните условия се определяха от наднормени температури и почти без валежи. Това оказа негативно влияние върху последните етапи от развитието на късните пролетни култури и затрудни качественото извършване на предсеитбените почвообработки.

През следващите няколко дни агрометеорологичните условия ще се определят от температури, близки до климатичните норми. В началото на периода се прогнозират валежи със стопанско значение на места в Североизточна България. При слънчогледа ще се наблюдава масово техническа зрелост. При късните хибриди царевица ще протичат млечна и восъчна зрелост.

В ябълковите насаждения се следи за вредната дейност на второто поколение на ябълковия плодов червей и при необходимост се извършва третиране срещу вредителя. Обеззаразяват се предвидените за есенни сеитби семена от пшеница и ечемик срещу семеннопреносими болести (обикновена и праховита главня, септориоза и фузариози).

Условията ще са подходящи за реколтирането на посевите с пролетни култури встъпили в техническа зрелост - царевица и слънчоглед, за провеждане на растителнозащитните дейности при трайните насаждения, за прибиране на плодовата и зеленчуковата реколта.

До средата на месеца част от късните хибриди ще приключат развитието си. През второто десетдневие при ориза ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. През третото десетдневие фаза узряване ще протича при памука, фъстъците, при есенните сортове овошки и по-късните сортове грозде. През месеца прогнозираните стойности на минималните температури са над критичните за зеленчуковите култури, което е предпоставка за получаване на допълнителна продукция зеленчуци от късното полско производство.

През периода тече оптималният срок за засяване на площите със зимна рапица. В много райони почвеното засушаване ще възпрепятства агротехническите дейности и сеитбата на зимна рапица. Това ще наложи по-късни сеитби, като възможният срок за засяване на площите е до края на септември.

През повечето дни от второто и третото десетдневие се очаква относително сухо време и условията ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от пролетните култури.

И през септември в голяма част от източните райони отсъствието на влага в горните почвени слоеве ще възпрепятства качественото провеждане на дълбока оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимни житни култури.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?