Следвайте ни

Лошо! Измръзнаха всички бадеми и кайсии в Пловдивско

Температура минус 2 градуса е критична за ранните череши и сливи, каза директорът на Института по овощарство в Пловдив проф. Стефан Гандев

viber icon

Бадемите и кайсиите в Пловдивска област са измръзнали на 100 процента, а насажденията с праскови са оцелели наполовина. Това са последиците за най-рано цъфтящите овощни видове от отрицателните температури, които паднаха до минус 5 градуса в средата на март, коментира проф. Стефан Гандев, директор на Института по овощарство в Пловдив.  

Дните в края на март и началото на април с мраз и снеговалеж, са критични и за ранните череши и сливи, които сега са във фаза цъфтеж. Ако живакът падне под минус 2 градуса в нощта срещу 2 април, както се прогнозира, със сигурност и те ще измръзнат. Проф. Гандев уточни, че овошките издържат до минус 2,2 градуса. За сега извън опасност са ябълките, които цъфтят по-късно.  

Стар и изпитан метод срещу късните пролетни мразове и слани е задимяването. Не всички фермери обаче имат възможност да го прилагат. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?