44

Баба Марта пристига с дъжд, температурите падат

Обследвайте посевите с пшеница и ечемик за нападение от вредители

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от средноденонощни температури над биологичния минимум, необходим за възобновяване и протичане на вегетационните процеси при зимните житни култури. 

Според прогнозите до края на февруари за района на Пловдив и областта температурите ще са пролетни - между 16 и 18 градуса. На 1 март обаче живакът ще се понижи с 3 градуса, а денят ще е дъждовен. До края на тази седмица отрицателни нощни температури не се очакват. 

През повечето дни от периода, с изключение на места в западните райони, където се прогнозират превалявания, условията ще са подходящи за провеждане на: почвообработки на полетата, предвидени за засяване с пролетни култури, резитби и растителнозащитни пръскания при трайните насаждения, обследване на посевите с пшеница и ечемик за наличието и вредната дейност на обикновената полевка и ларвите на обикновения житен бегач. Предвид възобновяването на вегетацията при зимните житни култури, приоритетно 

трябва да се довършат мероприятията по подхранването на посевите

с азотни торове, препоръчват агрометеоролозите от НИМХ. В края на есенно-зимния период почвените влагозапаси при обработваемите площи в еднометровия слой са от 70% до 90% от ППВ (пределна полска влагоемност).

През периода при късно засетите посеви с пшеница и ечемик, изоставащи в развитието си, ще се наблюдава фаза трети лист. Фаза братене има при посевите в Дунавската равнина и на отделни места в южните райони от страната - агростанции Бъзовец, Кнежа, Новачене, Николаево, Долни чифлик, Търговище, Силистра, Любимец, Пловдив, Пазарджик, Кюстендил и Сандански. При костилковите овощни видове ще протича набъбване на пъпките.

Прогнозата на Meteo Balkans сочи, че ни очаква един динамичен март, най-вече поради факта, че има и разрушаване  на полярния вихър, което ще усетим най-добре именно през този месец. 

През първото десетдневие от март средните месечни температури се очаква да бъдат по-ниски от обичайните. Една от причините за това е по-студено ядро, разположено над нашата страна. GFS моделът прогнозира температурна инверсия, или ниска слоеста облачност, която ще задържи температурите по-ниски. Над останалата част от Балканския полуостров се очакват и валежи от дъжд. 

През първите дни от месеца по неговата северна периферия ще се акумулират и валежи, като по планините те ще са от сняг, а над Югозападна България - от дъжд. Значителни валежи и риск от наводнения ще има в Централна Гърция. До края на десетдневието ще се задържи  променливата облачност и температурите ще останат ниски. 

Към 5-6 март ще има и период без валежи, с временни разкъсвания на облачността

Към края на първото десетдневие очакваме пълен обрат - повишение на температурите и дори стойности над 23-25 градуса.

През второ десетдневие от март средните месечни температури се очаква да бъдат с 5-8 градуса над климатичната норма. Ще бъде топло, с температури над 10-15 градуса в Югозападна България. По планините се очакват и температури около минус 5 градуса по Целзий. Над Източна и Централна България ще е по-топло - до 18-23  градуса по Целзий. Към края на второто десетдневие от март дори ни очаква и време, типично за април - с краткотрайни валежи и сравнително топло пролетно време.

През третото десетдневие Балканският полуостров се очаква да попадне под влиянието на пореден циклон, позициониран над Гърция. Времето ще е динамично, с чести валежи от дъжд. Температурите ще се понижат и ще са под климатичната норма. Очакваните максимални стойности ще са между 5 и 10°С. Зимата ще напомни за себе си към края на месеца, като температурите ще се понижат в периода 24-28 март.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?