2374
Следвайте ни

Асът Цветан Пармаков вдига ферма за елитни коне

viber icon

Състезателят по конен спорт Цветан Пармаков ще изгражда ферма за елитни коне. Тя ще е в карловското село Войнягово, а в нея ще се отглеждат 20 животни. Сградата ще е на площ от близо 4 декара.  

Предстои процедура по промяна предназначението на имота за неземеделски нужди. В инвестиционното предложение до РИОСВ-Пловдив е посочено, че торовата маса от отглеждането на животните ще се изнася на бетонова площадка, сред което ще се извозва за наторяване до близките ниви, собственост на инвеститора.  

Цветан Пармаков е професионален състезател - запрежчик в надбягвания с двуколки, теглени от расисти коне. Печелил е много състезания у нас и в чужбина. През 2017 г. на националното състезание, което се проведе на хиподрума в Банкя, Пармаков и кобилата му Bomba de Janville грабнаха голямата награда в Трета гара в надпрепускането за 4-годишни и по-възрастни коне от породата TF (Френски рисак).  

Година след това Цветан Пармаков спечели купата на Плоещ, Румъния. В международния турнир се надпреварваха състезатели от България, Румъния и Унгария. В най-оспорваната гара на дистанция 2100 метра участваха 3 български двуколки, като най-бърз бе Цветан Пармаков с Bomba de Janville и безапелационно спечели първенството. 

С тази победа той повтори миналогодишния си резултат, отново на същия хиподрум и състезание, и така затвърди отличната подготовка и тренинг на френската кобила Bomba de Janville.

Няколко месеца по-късно надви и опонентите си от Сърбия, Унгария и Румъния на хиподрума в Орошхаза, Унгария. Там завърши първи в гонката на дистанция от 1800 м за време 1 минута 16 секунди и 2 стотни, което му донесе купа „Дунав“.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?