Следвайте ни

Април си тръгва топъл, но разплакан

Масова сеитба на царевица, фасул и соя

viber icon

През изминалия период агрометеорологичните условия в района се определяха от нестабилно време. Липсата на валежи в земеделските райони подобри агрофизичните свойства в повърхностния почвен слой и даде възможност да продължат предсеитбените обработки и подхранването на площите. Температурата на почвата се повиши и започна сеитбата на царевица в района на Пловдив и Пазарджик. Със закъснение паралелно се провеждаше и сеитба на слънчоглед.

При рапицата се наблюдаваше масов цъфтеж, а при най-рано засетите житни посеви започна фенофаза изкласяване. Поради високата влажност на много места имаше необходимост от третиране с фунгицидни препарати.

През последната седмица на месец април развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове. Условия за слаби превалявания ще има в началото и в края на периода, когато облачността ще е по-значителна. През седмицата облачността ще се разкъсва и ще се установи предимно слънчево време с максимални температури на въздуха между 20⁰ С и 26⁰ С. Късни пролетни слани през периода не се прогнозират.

При житните посеви ще се наблюдава фенофаза изкласяване. Растенията интензивно ще използват почвената влага, която към момента в повърхностния почвен слой е около 75% пределна полска влагоемност /ППВ/, а запасите в слоя до 100 см - около 90% ППВ. Условията ще благоприятстват поникването и началните етапи при вече засетите пролетни култури като нахут и слънчоглед. Ще продължат сеитбите на царевица, фасул, соя.

При овощните видове ще се наблюдава край на цъфтеж и формиране на завръзи, при лозята 3-5-и лист и формиране на реса. Растителнозащитните пръскания следва да са насочени към основните за този период и фенологично развитие болести и неприятели като: струпясване, ранно кафяво гниене, сачмянка по костилковите, екскориоза по лозата, хоботници, бълхи, оси, анарзия и др.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?