44

Април "сервира" жеги, но има опасност и от слани

Наднормените температури през втората половина на март активизираха вегетационните процеси при зимните житни култури и трайните насаждения. На отделни места в южните райони на страната - Сандански, Пловдив, Пазарджик, Хасково, Любимец, част от посевите с пшеница и ечемик встъпиха във фаза вретенене по-рано от обичайните срокове.

През следващия седемдневен период развитието на земеделските култури ще се осъществява при температури над климатичните норми. През периода при пшеницата в полските райони ще се наблюдава преход от фаза братене към вретенене и фаза вретенене при посевите в Дунавската равнина и в южните райони.


При костилковите овощни видове цъфтежът ще протича без опасност от критични минимални температури. При семковите видове ще преобладава фаза цветен бутон. През тази фаза трябва да се извърши третиране срещу икономически важни болести - струпясване по ябълката и крушата, брашнеста мана по ябълката.

При лозите ще протичат фазите набъбване и разпукване на пъпките (Бъзовец, Плевен, Сливен), през които се третира срещу болестта екскориоза.

По-подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има през първата половина от периода, съветват агрометеоролозите от НИМХ.

Според прогнозите до средата на първото десетдневие на април съществени валежи в страната не се очакват. Условията ще позволяват провеждане на почвообработки и сеитбата на средноранните пролетни култури. В Пловдив и региона дневните температури ще са над минималните за сезона - до 24 градуса, а най-ниските през нощта и рано сутрин ще са 10 градуса. 

Като цяло през април агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика. През първата половина от месеца те ще се определят от неустойчиво време, с чести валежи в някои части от страната, които ще подобрят почвените влагозапаси и условията за вегетация на есените посеви и засетите пролетни култури. Вследствие поднормените валежи през март, с изключение на места в Западна България, почвените влагозапаси в 50 см и 100 см слой са незадоволителни за началото на пролетния вегетационен период. В част от източните райони (агростанциите Разград, Долни чифлик, Сливен) нивото на влагозапасите в 50 см слой при зимните житни култури в края на март бе под 70-75 процента от ППВ.

През повечето дни от втората половина на април развитието на земеделските култури ще се осъществява при температури и валежи, близки до климатичните норми. През втората половина от второто десетдневие се прогнозира вероятност за образуване на слани, което трябва да се има предвид при закаляване на зеленчуковия и тютюневия разсад. Прогнозираните минимални температури - до минус 2 градуса, при по-продължително задържане ще бъдат критични за цветовете и младите завръзи на овошките.

През третото десетдневие вегетацията на зимните житни култури ще протича с умерени темпове. През десетдневието при пшеницата ще се наблюдава преход от фаза вретенене към изкласяване и фаза изкласяване. Междуфазният период вретенене-изкласяване е критичен за заразяване на зимните житни култури с брашнеста мана и кафява ръжда. През този период посевите с пшеница трябва да се обследват за наличието и вредната дейност на житната дървеница, обикновената житна пиявица и пшеничния трипс и при плътност на вредителите над прага на икономическа вредност е необходимо своевременно третиране.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?