Следвайте ни

Андрея Щерев: Сами допуснахме заразите във фермите

Държавата пренебрегна уникална IT пътна карта за проследяване на всички процеси от А до Я в агросектора

Африканската чума по свинете можеше да не бъде допусната в България. Както и други заболявания като чумата по овцете и козите, птичи грип, антракс /синя пъпка/ и др. Ние обаче пропуснахме ключови моменти в проследяването на животните, на всякакви храни, фуражи, или вещества за производство на храна, както и всичките етапи на производство, преработка и дистрибуция. Преди две години имахме поднесен на тепсия уникален продукт BioPass - пътна карта, която упражнява контрол върху всеки един продукт - хранителен /с растителен или животински произход/, конвенционален и биологичен, фармацевтичен и др. Но го пренебрегнахме, а можехме да го внедрим в практиката. 

BioPass отразява нов интернет подход в агросектора. Както „Марица“ писа, иновацията е разработена от пловдивската фирма „Фермента-Б“ЕООД и Сдружение Агро Био Свят. Пътната карта бе високо оценена в САЩ и получи награда в престижния международен конкурс  Bio-IT World за най-добри практики за 2017 г.

След това бе необходимо да се доразвие и да се синхронизира с европейското и българското законодателство. За което още през 2014 г. имаше уверение от страна на Министерство на земеделието, че ще получи необходимото национално или европейско финансиране. До момента обаче не е отпуснат нито лев и за съжаление към пътната карта няма интерес нито от страна на агроведомството, нито от Агенцията по храните.

Пътната карта, която ние предлагаме за проследяване на животновъдните практики, е ключов инструмент, както за стопаните, така и за ветеринарите, контролните органи и всички оператори по веригата на производство на месо, коментира Андрея Щерев -управител на „Фермента-Б“ и бивш изпълнителен директор на Международен панаир Пловдив. Той уточни, че BioPass е отличен инструмент за ветеринарните органи за борба с потенциално пагубните заболявания, каквато е АЧС, и по-специално за тяхното наблюдение, диагностика и адекватното уведомяване. Осигурява възможност за превенция и подготовка на заболяванията, идентификация и регистрация на животните, контрол и ликвидиране на болести, постигане на биосигурност и др. Той е убеден, че ако пътната карта е била приложена у нас преди няколко години, каквото уверение е получил от бившия земеделски министър проф. Димитър Греков, днес нямаше да имаме проблем с различни болести по животните.

С въвеждането на подхода BioPass отговорност на практика ще се търси от Българска агенция по безопасност на храните, ветеринарните лекари и техници, от „Съвети в земеделието“, „Общинските служби по земеделие“, както и от кметовете по населени места в реално време, защото данните от въвеждането на агротехническите мероприятия и дейностите на всички органи по контрола при животните, ще се видни по всяко време в националния регистър към Министерство на земеделието. Грижата трябва да е както за големите производители, така и за поминъка на всички дребни земеделски стопани, и не само на тези с животни „заден двор“.

 

До 26 август се отчитат закланите прасета

До 26 август 2019 г. е крайният срок за представяне на протоколите за санитарно прочистване на дворовете и дезинфекцията в населените места във връзка със регистрирани случаи на африканска чума по свинете. По този начин стопаните ще могат да получат финансова подкрепа в размер на 300 лв. за почистен и дезинфекциран двор. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева след среща с областни управители от страната и представители на Националното сдружение на общините в България. Тя уточни, че независимо от мястото и големината на стопанството, в което се отглеждат домашни свине, то трябва да бъде регистрирано и с мерки за биосигурност. Танева увери, че режимът за регистрация по Наредба №44 ще бъде административно облекчен.

Мария Петрова

Ръководител екип „бизнес“

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?