44

Анастас Биков: Гордеем се с нашите млечни продукти

Карловецът е носител на големия приз "Фермер на Тракия 2022" в категория "Животновъдство"

20-годишният конкурс “Фермер на Тракия”, организиран от в. “Марица” и “Хермес медиа”, приключи успешно. Верни на традицията, и тази година представихме и наградихме 10 успешни земеделски производители от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково, които достигнаха до финал. В няколко поредни броя ще ви запознаем с тях. Днес представяме двамата призьори в категориите “Животновъдство” и “Растениевъдство” - Анастас Биков и Микеле Санторели. За тях, както и за останалите фермери, разказваме в изложба, посветена на конкурса. Тя е експонирана в началото на Цар-Симеоновата градина до ДНА. Пловдивчани и гости на града могат да я разгледат до 30 април 2023 г. 20-ото, юбилейно издание на конкурса “Фермер на Тракия” се реализира в партньорство с Областна дирекция “Земеделие”-Пловдив и с подкрепата на Община Пловдив, Аграрен университет- Пловдив, Либхер, Форд, Мото Пфое, Филип Морис България, Агрия, Кауфланд, Метро, Евро Ферт, Агрион и Мегатрон.

Карловецът Анастас Биков е потомствен фермер. Той отглежда 300 дойни крави от породите "Холщайн" и "Симентал" в модерна ферма в с. Столетово. От суровината произвежда сирене, кашкавал, кисело мляко и масло в семейната мандра "Кърнаре". Същите продукти се правят и от овче, козе и биволско мляко, което се изкупува от региона. Мандрата се намира в едноименното село, в началото на прохода Троян-Кърнаре. В нея работи цялото семейство - родителите на Анастас, той, съпругата му и още шестима работници. В кравефермата постоянно заети са други десет души, между които и ветеринарен лекар. Всички млечни продукти се правят по класически рецепти. През годините баща и син са станали майстори сиренари, но непрекъснато се консултират и с учени технолози.

Модерната кравеферма в с. Столетово е изградена по ПРСР / Снимка: Наташа Манева / Валентина Биларева

42-годишният Анастас е завършил Института по съобщително-осигурителна техника, но решава да продължи занаята на баща си и дедите си. "Родът ни е от Карлово. Ние произлизаме от каракачанския етнос и отглеждането на животни и производство на млечни продукти в собствени мандри в Балкана е потомствен занаят", обяснява Биков. 

Бащата му е учител по професия. В началото на 90-те години Анастас успява да  сбъдне дългогодишната си мечта за собствена мандра, в която да прави сирене. Обикалял известно време да търси подходящо помещение. Открил стара и изоставена мандра в Кърнаре, на пътя за Беклемето. Купил я, ремонтирал я и през 1998 г. изкарал първото сирене.

След студентската скамейка Анастас се включва в бизнеса - отначало започва да се занимава с животновъдство, като отглежда  400 овце в село Васил Левски. Скоро след това продава стадото и с баща си изграждат кравефермата в Столетово. През 2018 г. Биков-младши печели проект по Програмата за развитие на селските райони по мярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“, а със субсидията изгражда кравефермата. Тя е проектирана, изградена и оборудвана с най-модерните, функционални и сигурни съоръжения.

Животните се отглеждат в боксове, което им осигурява по-голямо спокойствие и защита. За оптимизиране на климата в обора има ветрозащитни завеси и мрежи със сензори за вятър и дъжд. Храненето се извършва с фуражораздаващо ремарке с бордова хидравлика на фуражосмесителите, управляваща се от трактор, бордови компютър и прецизно измерване на съставките за храната. За още по-голям комфорт на животните кравефермата е снабдена и с автоматично роторно чесало. Кравите се доят механизирано два пъти на ден. Вакуумсистемата директно отвежда млякото в млекоохладителни танкове. Така се гарантират високата хигиена и запазване на качеството на млякото, което няма директен достъп с въздуха и външната среда. 

Гордеем се с качеството на нашите продукти, които се наложиха като марка. Стремежът ни е да запазим качеството и количеството, а надеждата ми е един ден двамата ми синове да поемат щафетата, казва Анастас Биков.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”