44

Албина Ясинская: Искаме да стимулираме консумацията на български биопродукти

Поредното, 21-во издание на конкурса "Фермер на Тракия", организиран от в. "Марица" и "Хермес медиа", приключи успешно. Верни на традицията, и тази година представихме и наградихме 10 успешни земеделски производители, които стигнаха до финала, от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково и Смолян. В няколко поредни броя ще ви запознаем с тях.

Днес представяме Албина Ясинская и Станимир Лапатарев - носителите на Агро оскарите в категориите "Животновъдство" и "Растениевъдство". За тях, както и за останалите фермери разказваме в изложба, посветена на конкурса. Тя е експонирана в началото на Цар-Симеоновата градина, до Военния клуб. Пловдивчани и гостите на града могат да я разгледат до 31 март 2024 г.

Конкурсът "Фермер на Тракия" се реализира в партньорство с Областна дирекция "Земеделие"-Пловдив и с подкрепата на: Либхер Хаусгерете Марица, "Порше Пловдив", „Евро Ферт“ АД, "Мегатрон" ЕАД, "БАСФ България", "Кауфланд България", "Агрия" АД, Аграрен университет-Пловдив, "Филип Морис България", МЕТРО Кеш енд Кери България, "Агрион", "Буену" и SKF и Община Пловдив.

Биоферма се създава с много желание, труд  и познание, но най-вече с любов към  природата и човека. Това твърди  Албина Ясинская, основателка на биоферма “Розино”. В нея се отглеждат биосертифицирани крави Джерсей и биволи Българска мурра, а от суровините се произвежда богата гама от млечни и месни продукти. 

Албина е агроном по образование, има магистърска степен по биоземеделие от Аграрния университет в Пловдив и магистратура по туризъм и маркетинг. Завършила е и курс по пермакултура и управление на водни ресурси при Зеп Холцер във фермата “Краметерхоф”, Австрия. С гордост носи званието “сертифициран преподавател” в Carpigiani Gelato University - единствения университет за занаятчийски сладолед в света.

През 2012 г. Албина създава биофермата, разположена на площ от 1800 декара в живописните поли на Стара планина, между Карлово и Клисура. Започва с една млечна крава от породата Джерсей и една двойка биволи от породата Българска мурра. По трудния път на фермерството я води идеята за биологично чиста храна, произведена в чиста среда, с гарантиран произход. Много скоро вече има елитни стада с Джерсей и прочутата българска порода. Пасищата, животните и млякото са сертифицирани като биологично чисти от немски орган. Биосертификат имат и млечните произведения - млека, сирена, сред които моцарела и бурата, както и суровините за натуралния им занаятчийски сладолед с бранда Gelato & Latte. 

Създадохме първия в България мобилен кланичен пункт за месо, мобилна транжорна и преработвателен пункт, цех за сладолед, както и цех за производство на млечни продукти, обяснява Албина. За кратко време фермата успява да затвори цикъла и сама дистрибутира готовата си продукция в своите магазини и заведения. Биоферма "Розино" участва в няколко европейски проекта. Един от реализираните е за създаване на цехове за производство на млечни продукти и сладолед по мярка 4.2 от ПРСР. Два от обектите са в Розино, а третият в Сопот.

В портфолиото си имат много вкусове, изработени лично от Албина. По авторска рецепта в няколко големи джелатерии в Австрия и Италия на 3 март, националния празник на България, бе направено и представено джелато “Тракийско злато” - с българско мляко и българска роза Дамасцена. 

През лятото във фермата има “Дни на отворените врати”. Тогава се провеждат и мастър класове за деца. Това е добър начин, освен да забавляваме, да образоваме децата и така да ги насочим към консумация на биологично чисти продукти - добра предпоставка нашето общество да оцени и консумира истински български храни, убедена е младата фермерка.

Албина Ясинская: За мен призът "Фермер на Тракия" е голямо признание и отговорност

- Честита голяма награда, Албина! Какво означава за Вас призът „Фермер на Тракия“?

- Представлявам биоферма „Розино“ и за мен призът „Фермер на Тракия“ е много голямо признание и отговорност. Благодаря, че отдавате значение на труда на животновъдите, не само на нашия, но и в България въобще. Стремим се да гледаме напред и да продължаваме да се развиваме. Важното е на българската трапеза да има български продукти. 

- Какво е предизвикателството, което Ви накара да развивате бизнес именно в сферата на животновъдството и биологичното производство на храни?

- Да, това е предизвикателство, но за мен е приятна дейност, която върша с желание, с любов към животните и земята. Ценя всичко, което има тук, в България - природа, климатични условия, биоразнообразие, както и отношението на хората. В началото имах само влечение към фермерството, което прерасна в бизнес, затова всичко правим с хъс и любов.

- За Вас биоземеделието е кауза. Смятате ли, че то има бъдеще в България, тъй като не е по силите на всеки производител?

- За мен биосертификатът не е само документ, с който доказваме, че продуктите ни имат биологичен произход. За нас това е философия. Желание да произвеждаме биологично имахме отдавна, още преди контрола и сертификацията. Ние обединяваме много неща в едно цяло - важно е да опазваме почвата, водите, да има биоразнообразие, да се грижим за природата и да пропагандираме за нея. Това, което правим във фермата и споделяме с хората, наистина е кауза - да бъдем пионери, да сме пример, който и другите да следват, да пазят и ценят каквото имат и да се стараят да не причиняват щети на околната среда.

- Брюксел "набеждава" животновъдството, че е източник на въглеродни емисии. Може ли бизнесът да се развива така, че да има баланс и да не се замърсява околната среда? 

- За нас животновъдството оказва не негативно, а положително влияние върху планетата, когато животните се гледат хуманно, по начин, по който живеят в дивия свят, а не конвенционално, т.е., когато се гледат много животни на единица площ, в затворени помещения, използват се ГМО, антибиотици и други замърсители. Животновъдството, което е при нас, не причинява вредите, за които говори Брюксел. Имаме хубави примери за ротационно пашуване, с цел подобряване на терена. Според нашите наблюдения, натрупани за 15-17 г., при този вид паша почвата и пасищата са в доста по-добро състояние. Особено по време на жегите през лятото, нашите ливади и пасища са съхранени в екологично отношение и успяваме да получим повече и качествен фураж за животните. Винаги сме готови да споделим нашия опит с хора, които имат интерес. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?