44

Активният въглен е чудесен тор и лек

Активният въглен може да се прилага успешно и в земеделието, а не само във фармацията. Добива се от дървени или костени въглища, при чиято обработка са отстранени въглеводородите.  Той се откроява с уникалната си способност да подобрява растежа и развитието на растенията, като им осигурява необходимите елементи за здравословно функциониране. 

Активният въглен е чудесен тор за стайни растения. Опитни градинари препоръчват две рецепти, които са много лесни за изпълнение. При първата е необходимо да вземете няколко таблетки въглен и да ги стриете на прах. Поръсете почвата с полученото прахообразно вещество. След това полейте цветята. Благодарение на тази елементарна процедура може да спасите всяко растение в най-кратки срокове. Методът е особено ефективен, ако растението започне да изсъхва.  

Вторият вариант за използване на активен въглен за тор е разтварянето му във вода със стайна температура.

Пропорция: 1 таблетка на 100 мл вода. Веднъж седмично можете да поливате растенията с този разтвор. 

Ако вашият график за поливане на растението е веднъж седмично, тогава експертите съветват поливане с разтвор на активен въглен веднъж на две седмици. Тоест едното поливане ще бъде с обикновена вода, второто - с тор.

Как активният въглен е полезен за стайните растения? Той помага за задържане на влагата в почвата, което е особено важно за домашните китки през топли и сухи периоди или за растения на закрито, където въздухът е твърде сух. Освен това активният въглен има способността да премахва токсичните вещества от почвата, като ги абсорбира като гъба. Свойствата на активния въглен позволяват да се предотврати развитието на патогенни организми в почвата, подобрява и плодовитостта, като осигурява на растенията основни минерали и хранителни вещества. Не на последно място активният въглен има способността да абсорбира миризми и да не позволява тяхното разпространение в затворени помещения. 

Понякога може да намерите мушици в саксии с цветя и разсад. Често те се появяват вкъщи от улицата, понякога се озовават в замърсена почва или върху плодове и зеленчуци. Борбата с мушиците е много трудна, а те се размножават бързо. Обичат влажна и кисела почва. В нея снасят яйца, от които се излюпват ненаситни ларви, хранещи се с корените. В резултат на това растението бързо отслабва и може да умре. 

Има много средства за борба с мушици, а активният въглен в този случай не убива насекомите, а само играе роля на бариера за тяхното размножаване. Поръсете почвата в саксията с дебел слой натрошени таблетки и мушичките вече няма да могат да снасят яйца в нея. В допълнение, киселинността и влажността на почвата ще намалеят. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?