Следвайте ни

Акари и брашнести мани нападат в жегата

viber icon

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури около и над климатичните норми. В Пловдив и областта ще е горещо, като дневните температури ще стигнат 35-36 градуса. Превалявания не се очакват. 

Високите дневни стойности подпомагат доброто наливане и узряване при ябълките и лозята

Условията обаче остават благоприятни за намножаването на неприятелите от групата на акарите и брашнестите мани по всички култури. 

През втората половина от периода отново се прогнозират валежи в Западна и Централна България, с което и различия в моментното състояние на почвените влагозапаси в повърхностния почвен слой. В останалите райони от страната, обхванати в различна степен от почвено и атмосферно засушаване, валежи не се прогнозират.

През предходния период на места в Източна България, засегната най-силно от сушата, паднаха валежи със стопанско значение, между 20-40 л/кв.м (Шумен, Силистра, Елхово). В Югозападна България, в районите на Кюстендил, Благоевград и Сандански регистрираните валежи до края на второто десетдневие на август надхвърлят от два до четири пъти месечните норми и дори се наблюдава преовлажнение на орния почвен слой. Традиционно за средата на август

ще настъпи понижение на сутрешните температури и проява на температурни амплитуди.

През третата десетдневка на август при царевицата в зависимост от различията в хибридите и сеитбените дати ще се наблюдават фенофазите млечна, восъчна и пълна зрелост. При слънчогледа ще протича фаза узряване, а на места вече има условия за жътва. С цел дълготрайно и безопасно съхранение на продукцията при реколтирането слънчогледовите семена трябва да са с влажност около 8%.

При ранните бели винени сортове лози (Шардоне) в Южна България ще се наблюдава технологична зрелост, а при късните червени винени сортове - прошарване на зърната. В тази фенологична фаза (прошарване и омекване на зърната) растителнозащитните третирания са насочени за опазване на гроздето от зараза със сиво гниене. Да се следят карантинните срокове на препаратите и да се преустановява третирането поне месец преди беритбата.  

През периода в районите с добро почвено овлажнение условията ще са подходящи за извършване на дълбока оран на площите предвидени за пролетни сеитби, за предсеитбени почвообработки и сеитбата на зимна маслодайна рапица.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?