44

Агросекторът в Италия инвестира 1,2 млрд. евро в соларни системи

Европейската комисия одобри италианска схема на стойност 1,2 милиарда евро за инвестиции във фотоволтаични панели в селскостопанския сектор. Мярката ще бъде финансирана изцяло от Фонда за възстановяване.

Тя е с продължителност до 30 юни 2026 г. Тя е стимул за селскостопански, хранително-вкусови и агропромишлени компании да преминат на възобновяема енергия. 

На одобрените кандидати ще се разрешава отпускането на директни безвъзмездни средства до 90% от допустимите инвестиционни разходи. Бенефициентите ще могат да инвестират изключително във фотоволтаични мощности, които не надвишават техните енергийни нужди.

Според комисията програмата има потенциала да „подобри конкурентоспособността на италианския селскостопански сектор“ и да доведе до „положителни ефекти върху климата“, тъй като насърчава преминаване към възобновяема енергия, като постепенно се елиминират изкопаеми източници.

Селското стопанство в Италия е в период на позитивна  промяна и напредък. Това се дължи не само на средствата от ЕС, но и на тези от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Допреди няколко години в Италия въпросът с централите за възобновяема енергия не бе на дневен ред. Сега има разработен интегрирани национален енергиен и климатичен план (Pniec). Той предвижда до 2030 г. приблизително 50 GW нови фотоволтаични системи да бъдат инсталирани в Италия. Фотоволтаичният капацитет през 2021 г. достигна 22,5 GW, разпределен между 1 015 239 централи, свързани към мрежата.

От общо произведената екоенергия на Ботуша само 11% се генерира от селскостопанския сектор. Сред икономическите сектори той е най-слабо развит от гледна точка на слънчевата енергия. Достатъчно е да се съпостави, че в земеделските и животновъдните предприятия са инсталирани 40 358 системи, в сравнение с 111 916 в промишления сектор и 51 119 в индустрията.

Монтирането на фотоволтаици в селскостопанския сектор не е безразборно на територията на Италия. Фотоволтаиците, регистрирани в края на 2021 г., са разположени главно в северните региони, по-специално Емилия Романя, Венето, Ломбардия и Пиемонт.

След енергийната криза и руската агресия в Украйна Европейският съюз увеличи усилията си за ограничаване на зависимостта от петрола и газа. Екологичният преход, също и в енергийния сектор, е от първостепенно значение за Зелената сделка и Европейския пакт за борба с изменението на климата, пише euractiv.it, цитиран от  agrozona.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?