Следвайте ни

Агросъвет: Време е за събиране на калеми

viber icon

Най-подходящото време за събиране на калеми от овощните растения е в началото или в края на зимата, когато все още има топли дни, а пъпките на дърветата са в покой. В началото на зимата от предварително избраното дърво можете да вземете от връхната южна или западна част на короната няколко клонки. Те трябва да имат дължина не по-малко от 15 см и не повече от 40 см. По-късите или по-дългите филизи невинаги са желателни, тъй като първите могат да имат къси междувъзлия, а вторите да не са с напълно узрели пъпки.

В случай че зимата не е сурова и не се наблюдават повреди по дървесината, заготовката на калемите може да се направи и в края на февруари - началото на март.

Вържете събраните калеми на снопчета, като поставите етикет с названието на сорта, и след това ги приберете за съхранение. Завийте ги в плат или брезент и ги поставете на чисто и сухо място. Като правило мястото за съхранение трябва да се разполага от северната страна на помещението. При добро укритие калемите ще се запазят до присаждането им.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай