Следвайте ни

Агропрогноза: Лятото не иска да си тръгва, идеално време за есенната сеитба

viber icon

През първото десетдневие на месеца физиологичните процеси при късните земеделски култури протичаха при поднормени температури.

През следващия седемдневен период се очаква топло време, като агрометеорологичните условия ще се определят от средноденонощни температури около нормата.

За района на Пловдив и областта се очакват летни градуси, които в петък и събота ще са 30-32 градуса. Сутрешните минимални температури също ще са в границите 14-18 градуса.

В полските райони от страната не се прогнозират валежи със стопанско значение. През периода голяма част от късните полски култури ще приключат фенологичното си развитие, прогнозират агрометеоролозите от НИМХ. Късните хибриди царевица ще достигнат восъчна и пълна зрелост. При винените сортове грозде ще протича узряване.

През периода условията ще позволяват прибирането на слънчогледовата реколта и освобождаването на полетата с царевични хибриди, встъпили в техническа зрелост, прибиране на узрялата плодова и зеленчукова реколта. Времето ще е подходящо за извършване на сезонните почвообработки - дълбока оран, предсеитбени обработки на полетата, предвидени за сеитба със зимна рапица и зимни житни култури. Време е също да се подготвят семената от пшеница и ечемик, предвидени за есенна сеитба - обеззаразяване и третиране на посевния материал срещу семеннопреносимите фитопатогени, обикновена и праховита главня, септориоза и фузариози.

До края на второто десетдневие на септември ще приключи оптималният агротехнически срок за сеитбата на зимна маслодайна рапица.

През третото десетдневие на септември ще се наблюдават обичайните за края на лятото и началото на есента преходни промени в агрометеорологичните условия с по-ниски минимални температури. През втората половина от десетдневието във високите полета се очакват слани, което трябва да се има предвид при прибиране на зеленчуковите култури подлежащи на осланяване - домати, пипер, зеле.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?