Следвайте ни

Агрономите съветват: Пазете лозята от молци и сиво гниене

viber icon

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури около климатичните норми. В Пловдивско се прогнозират слаби валежи в средата на седмицата, както и в западната половина от страната. Предвид падналите там валежи между 20-40 л/кв.м предните дни условията на почвено овлажнение ще бъдат близки до оптималните.

В останалите райони от страната отсъствието на валежи със стопанско значение формира условия на задълбочаващо се почвено засушаване, което затруднява качествените почвообработки. В някои райони на Източна България - Разград, Шабла, Карнобат, Сливен, Силистра и Елхово са регистрирани над 30 дни без валеж или с такъв под 1 л/кв.м.

През периода при царевицата ще се наблюдават фенофазите млечна, восъчна и пълна зрелост, според ранозрелостта на хибридите. При слънчогледа ще протича узряване и техническа зрелост. При лозата ще се наблюдава прошарване и узряване.

През ​седмицата в районите с добро овлажнение на орния почвен слой (предимно в Западна България) условията ще са подходящи за обработка и подготовка на площите, предвидени за сеитба на зимната рапица. Оптималните срокове за сеитба на културата са от края на август до средата на месец септември, при наличие на достатъчно почвено овлажнение в повърхностните слоеве.

Растителнозащитните пръскания в лозовите масиви са насочени срещу гъсениците на шарения гроздов молец при достигане на икономическия праг на вредност, а в районите с превалявания за опазване на зреещата реколта от сивото гниене. Използваните препарати трябва да са с подходящ карантинен срок, съобразен с времето на прибиране на продукцията.

Коментари (1)

Лозов молец

Лозов молец

18.08.2020 | 19:54

Пазете лозята от оцедарките ,те като се се наместят до бурето докато не го изпразнят не стават!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?