46
Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Зимата показа зъби, валежите спират дълбоката оран

viber icon

През първата седмица от януари агрометеорологичните условия се определяха от наднормени температури, които на места в югозападните райони доведоха до възобновяване на вегетацията при зимните житни култури и люцерната.

През следващия седемдневен период се очаква понижение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. За района на Пловдив максималните дневни температури ще са в диапазона 1-7 градуса, а нощните ще са отрицателни, като живакът ще падне до минус 7 градуса. Валежи ще има във вторник, а от сряда ще се радваме на слънце.

Прогнозираните средноденонощни стойности ще надвишават нормите за първата половина от месеца, но ще бъдат под биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при пшеницата и ечемика, предвиждат агрометеоролозите от НИМХ.

През периода есенните посеви ще запазят състояние на покой 

В началото на второто десетдневие на януари при зимните житни култури ще се наблюдават фазите "поникване" (Бъзовец, Николаево, Сливен, Чирпан, Кюстендил), "трети лист" (Кнежа, Търговище, Хасково) и "братене" (Новачене, Павликени, Ямбол, Любимец, Пловдив, Пазарджик, Долни чифлик, Карнобат). През периода критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират.

Очакваните валежи от дъжд и сняг ще увеличават почвените влагозапаси в еднометровия и двуметровия почвен слой. Високото съдържание на влага в горните почвени слоеве ще възпрепятства провеждането на дълбока оран, която предхожда сеитбата на пролетниците.

До края на месеца прогнозираните минимални температури между минус 10-15 ℃, в условия без снежна покривка и при по-продължително задържане, 

ще застрашават от измръзване късно засетите посеви. 

Стойности под 10 ℃ са критични за зимните житни култури във фаза "поникване", а под минус 13 ℃ и за тези, във фаза "трети лист".

През януари по-подходящи условия за провеждане на зимни резитби при овощните култури ще има в края на второто и през повечето дни от третото десетдневие.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ПОЛИЦАИТЕ СА ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕСТАТА "ПРОТЕСТИРАЩИ" КОПЕЙКИНОВЦИ!

ПОЛИЦАИТЕ СА ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕСТАТА "ПРОТЕСТИРАЩИ" КОПЕЙКИНОВЦИ!

12.01.2022 | 14:06

ПОЛИЦАИТЕ СА ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕСТАТА "ПРОТЕСТИРАЩИ" КОПЕЙКИНОВЦИ!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?