Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Засадете овошките до средата на ноември

viber icon

След продължителното засушаване агрометеорологичните условия през последната десетдневка на октомври позволиха по-нормални условия за провеждане на сезонните агротехнически обработки на почвата, сеитбата на есенниците и поникването на рапицата. Отчетеното количество дъжд в Пловдивска област варира между 50 и 80 л/кв.м. В края на миналия месец настъпи чувствително понижение на сутрешните температури, което създаде предпоставка за образуване на слани. Ноември е подходящ за засаждане на овошки, като по-подходящи условия ще има през първата половина от месеца.

През ноември прогнозираните валежи, около и над нормата за месеца, ще увеличават есенните влагозапаси в 50 и 100 см почвен слой. През първата половина на месеца развитието на зимните житни култури и зимната рапица ще протича с умерени темпове, при температури, близки до климатичните норми. През този период при пшеницата, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават различни фази - поникване, трети лист и братене при рано засетите в края на септември и началото на октомври посеви. Практиката при житните култури трябва да бъде съобразена с почвено-климатичните условия на дадения регион, с биологичните особености на сортовете и запасеността на почвата с хранителни елементи.

В края на второто десетдневие на ноември се прогнозира застудяване и съществена промяна в агрометеорологичните условия. Във високите полета, където не са изключени превалявания и от сняг, ще се наблюдава затихване на вегетационните процеси при есенните посеви.

През третата десетдневка на месеца развитието на посевите в по-голямата част от полските райони ще протича със забавени темпове, при температури, близки до биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури. Условия за протичане на по-активни вегетационни процеси при пшеницата, ечемика и зимната рапица ще се създават в южните и югоизточните райони на страната. В края на ноември пшеницата и ечемикът ще са достигнали във фаза трети лист.

Тази година сушата възпрепятства навременната сеитба на зимната рапица. Поради тази причина до края на ноември само при част от посевите, предимно при тези, засети в началото на есента, ще се наблюдава начало на фаза формиране на розетка (5-6 лист).

През ноември прогнозираните стойности на минималните температури, до минус 7 градуса, са над критичните за намиращите се в начален стадий от развитието си  есенни посеви. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?