3906

Агрометеорологична прогноза: Заради жегите слънчогледът в Пловдивско цъфна по-рано

През изтеклия период агрометеорологичните условия се определяха от горещо време с максимални температури на много места в полските райони между 35 и 38 градуса, които причиниха топлинен стрес при полските култури, особено при тези, отглеждани при неполивни условия.

Жегите ще продължат и тази седмица в цялата страна. За Пловдив и региона очакваните максимални температури са 32-35 градуса, а минималните - 17 градуса. През първата половина от тази седмица в низините ще се задържи горещо и предимно слънчево време. Купеста облачност ще има след обяд над планините, а от вторник - и над планинските райони в Западна и Централна България.

Към сряда-четвъртък се повишава вероятността за локални краткотрайни валежи и за гръмотевични бури. Дневните температури слабо ще се понижат. По Черноморието ще остане слънчево, с до умерен източен вятър и с температури около 30 градуса. Предстои нов гръмотевичен период и спад на температурите до около 20 градуса в планинските райони.

През повечето дни от следващия седемдневен период развитието на земеделските култури ще се осъществява при наднормени температури и постепенно изчерпващи се почвени влагозапаси. При царевицата - в зависимост от сеитбените дати и ранозрелостта на хибридите - ще се наблюдава листообразуване и изметляване. При слънчогледа ще протича листообразуване, образуване на съцветие и цъфтеж при посевите, засети в агротехнически срок. Тази година заради високите температури в област Пловдив слънчогледът цъфти 2-3 седмици по-рано. Зимните житни култури приключиха развитието си и се намират във восъчна и пълна зрелост. Отново се прогнозират високи стойности на максималните температури, които ще имат отрицателно въздействие върху цъфтежа и оплождането при зеленчуковите култури от по-късното производство. 

През периода условията ще позволяват извършване на сезонните агротехнически дейности, най-важното сред които е жътвата на зимните житни култури. Прогнозираното сухо и горещо време ще повишава риска от пожари при прибиране на зърнената реколта.

Провеждането на растителнозащитните пръскания трябва да се извършва през по-хладните часове на деня при температура на въздуха до 25 градуса. През периода остава вероятността за локални интензивни явления и нанасяне на повреди по земеделските култури.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?