Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Времето е с розопроизводителите, които не изоставиха градините

viber icon

Падналите  дъждове през изминалите дни се оказаха благоприятни за кампанията по прибиране на розов цвят. Валежите по време на брането помогнаха и най-малките пъпки да се развият и да се оберат в насажденията, които не са изоставени. От влагата зависи и добрият рандеман на маслото, което ще получат розопреработвателите, защото, когато е росен цветът, по-лесно се отделя маслото и е по-качествено.

Специалистите от секция „Агрометеорология“ към НИМХ прогнозират, че и през тази седмица метеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време. В Пловдив и областта ще превалява в петък, събота и неделя. Като цяло очакваните валежи в страната ще поддържат добри влагозапасите в горните почвени слоеве и условията за вегетация на пролетните култури.

Падналите валежи през първото десетдневие на юни повишиха почвените влагозапаси в 50 и 100 cм слой. В по-голямата част от страната, с изключение на крайните източни и югоизточни райони, те достигнаха нива до 80-85% от ППВ (пределна полска влагоемност).

През повечето дни от периода развитието на земеделските култури ще се осъществява при температури под климатичните норми. През второто десетдневие на юни при царевицата ще протича листообразуване, при слънчогледа, засят в агротехнически срок - формиране на съцветие, при зърнено-бобовите култури (фасул, соя) - бутонизация и цъфтеж. При ечемика в полските райони ще преобладава восъчна зрелост. При пшеницата ще протича млечна зрелост, преход от млечна към восъчна и восъчна зрелост при посевите на места в Дунавската равнина и в южните райони на страната. При рапицата ще се наблюдава фаза узряване.

И през следващия период се прогнозира повишена вероятност за градушки и риск от полягане на посевите със зимни житни култури. Високата атмосферна влажност и прогнозираните поднормени температури през периода ще създават условия за развитие на късно кафяво гниене по плодовете на черешите, сиво гниене по ягодите, струпясване и сачмянка по овошките, мани по лозата и зеленчуковите култури. Условия за провеждане на растителнозащитни пръскания в Пловдивско ще има в дните от вторник до четвъртък.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?