46

Агрометеорологична прогноза: Времето е подходящо за сеитба на слънчоглед

Отрицателни температури, под минус 3, минус 4 градуса, стойности, критични за цветовете на овошките, бяха регистрирани през изтеклия период на места в южните и източните райони на страната (Кюстендил, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Хасково, Елхово, Чирпан, Стара Загора, Шумен, Добрич, Карнобат). Пораженията тепърва ще се отчитат. След краткотрайното застудяване през тази седмица агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна. С изключение на сряда, когато се очакват валежи, в Пловдив и областта ще е слънчево и топло за сезона. Най-високите дневни температури ще достигат 20-22 градуса в края на седмицата, а рано сутрин живакът ще е между 4 и 9 градуса. 

Според синоптиците в края на седмицата на някои места в страната ще премине студен атмосферен фронт с по-силен северозападен вятър и с условия за пролетни гръмотевични бури с краткотраен, на моменти локално интензивен валеж. При такива ситуации има повишена вероятност от градушки.

Иначе в края на второто и началото на третото десетдневие на март се прогнозира съществено повишение на температурите в цялата страна и активизиране на вегетационните процеси при есенните посеви и трайните насаждения. През периода при пшеницата ще протича масово фаза братене. При братилите през есента посеви ще се увеличава коефициентът на братимост, прогнозират агрометеоролозите от НИМХ. 

При овощните култури ще се наблюдават различни фази: от набъбване и разпукване на пъпките до бутонизация и цъфтеж при костилковите видове (бадем, кайсия и праскова). При лозата ще протича сокодвижение и набъбване на пъпките при десертните сортове в южните райони на страната. 

По-подходящи условия за извършване на растителнозащитни пръскания при овощните култури, за провеждане на предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване със слънчоглед ще има през втората половина от седмицата. Следващият период съвпада с оптималния агротехнически срок за сеитбата на слънчоглед в Южна България, която на места в Пловдивско вече е започнала.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?