Следвайте ни

Времето е идеално за резитби на лозя и овошки

viber icon

В края на януари времето е с необичайно високи за сезона температури. През следващите няколко дни, вследствие наднормените температури, есенните посеви в полските райони ще преминават от дълбок в относителен покой. На места в Дунавската равнина и в източните райони, където се прогнозират максимални температури до 14-15°С, средноденонощните ще достигат и надвишават биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. На тези наднормени температури ще реагират предимно изостаналите в развитието си посеви във фазите поникване и 1-2-и лист. Значителна част от пшеницата прекрати есенната си вегетация във фаза трети лист и братене.  

Очакваните валежи през следващия период ще бъдат без стопанско значение и почвените влагозапаси при есенниците в полските райони остават необичайно ниски за сезона. В края на второто десетдневие на януари на места в източните райони (Разград, Сливен) нивото на влагозапасите в 50 и 100 см слой бе под 60% от пределната полска влагоемност /ППВ/.

През повечето дни от периода условията ще позволяват провеждане на резитби в лозовите и овощните насаждения. При овощните култури успоредно с резитбите за просветляване и съкращаване се извършват и фитосанитарни -  унищожават се закържавелите, изсъхнали, нападнати от болести клони и леторасти. При провеждане на фитосанитарни резитби отрезите трябва да са на разстояние 30-40cм от мястото на повредата, а инструментите след всеки отрез да се дезинфекцират.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?