46

Агрометеорологична прогноза: Време е за засаждане на овошки

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури, близки до климатичните норми. В началото на периода се прогнозират валежи в някои части от страната, но те ще бъдат без стопанско значение и дефицитът на почвена влага остава лимитиращ фактор за вегетацията на засетите есенни посеви. В Пловдив и региона превалявания се очакват в края на тази и началото на другата седмица. Дневните температури ще са 14-16 градуса и с 2-3 градуса по-ниски през уикенда. Във вторник и сряда живакът ще показва 2 градуса рано сутринта, тогава са възможни и слани. 

В южните райони и през следващия период отсъствието на влага в горните почвени слоеве ще задържа поникването на зимните житни култури. Вследствие задълбочилото се есенно засушаване посевите с пшеница в Дунавската равнина и в източните райони на страната са неравномерно поникнали. Част от намиращите се в начален стадий от вегетацията си зимни житни култури са в критично състояние. Повишена е  вероятността на места в югоизточните райони за изсъхване на покълналите семена и поникналите, недобре вкоренени, посеви.

И през следващия период сухата и сбита почва ще възпрепятства провеждането на сезонните почвообработки и ще забави след агротехническите срокове приключването на сеитбата на зимните житни култури.

Вероятност за валежи и положителна промяна в агрометеорологичните условия се прогнозира в края на следващия седемдневен период.

През повечето дни от периода условията ще позволяват извършване на фитосанитарни дейности при овошките. Краят на второто десетдневие на ноември е подходящ срок за засаждане на овощни култури.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?