Следвайте ни

Стопани, време е за сеитбата на слънчогледа

viber icon

През следващия седемдневен срок агрометеорологичните условия ще се обуславят от средноденонощни температури около и над биологичния минимум на зимуващите земеделски култури. За Пловдивска област очакваните нощни  минимални температури са минус 3 градуса (на 17 март), а дневните ще достигнат 18 градуса (20 март). През периода започва да тече агротехническият срок за сеитба на слънчоглед в Южна България, който трябва да приключи до 20 март, а в средата на третото десетдневие (25.03​-5.04) - в Дунавската равнина.

Вегетационните процеси при есенниците ще протичат с нормални темпове. Прогнозираните валежи в края на седмицата, отново по-значителни по количества в Югозападна и Централна България, ще благоприятстват увеличаването на влагозапасите в еднометровия почвен слой. Това, от друга страна,  ще затруднява извършването на качествени почвообработки и провеждането на растителнозащитни дейности в полските райони.

През периода при пшеницата ще протича масово фаза братене и ще се наблюдава увеличаване на коефициента на братимост. При рапицата ще се образуват разклонения. При овощните видове ще се осъществява набъбване и разпукване на пъпките, а при някои костилкови (праскова, кайсия) в Централна и Източна България и фаза цъфтеж. 

През третото десетдневие на март се очаква подобрение на топлинните условия и активизиране на вегетационните процеси при есенниците. Периодът ще е подходящ за извършване на предцъфтежни растителнозащитни пръскания при овошките и на предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с ранни и средноранни пролетни култури.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?