Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Време е за сеитба на слънчогледа

Април ни сервира дъждове и опасни за овошките ниски температури

viber icon

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от стойности на средноденонощните температури, които ще позволяват активното протичане на вегетационните процеси при земеделските култури. През първата десетдневка на април критични минимални температури за овощните видове, напреднали във фенологичното си развитие, не се прогнозират. За Пловдив и областта очакваните максимални температури са 16 градуса в неделя  - 11 април, а минималните - 0 градуса в предишната нощ.

Според агрометеорологичната прогноза на НИМХ при пшеницата и ечемика в Южна България ще се наблюдава фаза вретенене. При посевите в Дунавската равнина ще протича фаза братене, преход към вретенене и начало на вретенене. При овощните видове наблюдаваните фенологични фази ще са разпукване на пъпките, бутонизация и цъфтеж. При лозата ще се осъществява сокодвижение и набъбване на пъпките.

През следващите няколко дни ще има условия за извършване на сезонните агротехническите мероприятия - сеитбата на слънчоглед и предсеитбени обработки на площите за пролетни култури. При трайните насаждения продължават третиранията срещу струпясване по семковите видове, срещу ранно кафяво гниене и сачмянка по костилковите и къдравост по прасковата. За постигане на максимален ефект от пръсканията, растителнозащитните дейности да се извършват в тихо време при допустима скорост на вятъра до 2-3 м/с.

Прогнозираните валежи във вторник и сряда временно ще ограничават възможностите за извършване на агротехническите дейности.

В края на първото и началото на второто десетневие се прогнозира понижение на температурите. През този период се очакват значителни валежи и повишение на почвените влагозапаси и в двуметровия слой.

През второто десетдневие на април развитието на земеделските култури ще се осъществява с по-забавени темпове, при поднормени топлинни условия. В края на десетдневието се прогнозира повишена вероятност за образуване на слани, което трябва да се има предвид при закаляване на зеленчуковия и тютюнев разсад. Очакваните минимални температури, на места до минус 2-3ºС, при по-продължително задържане ще бъдат критични за цветовете и младите завръзи на овошките.

В началото на третото десетдневие се очаква затопляне и в полските райони почвените температури в десетсантиметровия слой ще достигат подходящи стойности за сеитбата на царевица за зърно.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?