Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Вредители атакуваха житните култури в Пловдивско

Дъждове ще стопират работата на полето

viber icon

Масово нападение на икономически важните неприятели по пшеницата - обикновен житен бегач, обикновена житна пиявица и обикновена полевка, е установено в посевите в Пловдивска област. В Пловдивско и Пазарджишко е констатирана поява на възрастни индивиди на крушова листна бълха по овощните и начало на яйцеснасяне. Информацията е публикувана в бюлетина по растителна защита към Българска агенция по безопасност на храните. 

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия в страната ще се определят от нестабилно време с чести валежи и поднормени средноденонощни температури, при които ще протичат вегетационните процеси при земеделските култури. Това сочи седмичната прогноза на секция Агрометеорология" към Националния институт по метеорология и хидрология. 

В Пловдив и областта валежи се очакват във вторник и събота. Най-високата дневна температура през седмицата ще е в четвърътък, когато живакът ще достигне 19 градуса. Отрицателни минимални температури в региона не се предвиждат. 

През периода при пшеницата и ечемика масово ще протича фаза вретенене, а на отделни места в Дунавската равнина ще се наблюдава братене и преход от братене към вретенене. В тези фази посевите трябва да се обследват за появата, плътността и степента на развитие на някои иконимически важни болести и неприятели - брашнеста мана, обикновена житна пиявица и обикновен житен бегач.

При зимната рапица ще се осъществяват образуване на разклонения и поява на цветните пъпки. При трайните насаждения наблюдаваните фази ще са от набъбване и разпукване на пъпките до цъфтеж и разлистване. В началото на периода в котловинните и високите полета на Западна България има вероятност за отрицателни минимални температури и създаване на условия за образуване на слани и нанасяне на повреди по овощните видове.

Честите, на места и значителни валежи през периода ще ограничават възможностите за работа на полето и извършването на сезонните агротехнически дейности - предсеитбени почвообработки на полетата и сеитбата на пролетните култури (царевица и слънчоглед). Нестабилното време ще възпрепятства и провеждането на растителнозащитните пръскания при земеделските култури.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?