Следвайте ни

Високите температури събудиха бадеми и праскови

Агрометеорологична прогноза

viber icon

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия отново ще се определят от наднормени температури и средноденонощни стойности в по-голямата част от  страната над биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

Високите за сезона температури нарушиха преждевременно принудителния покой при значителна част от овощните култури. През периода при рано цъфтящите видове в полските райони ще протича фаза масово набъбване на пъпките, а на отделни места в крайните южни райони при някои овошки (бадем, праскова) ще се наблюдава и начало на разпукване на плодните пъпки. 

В края на второто десетдневие се прогнозира съществено понижение на температурите, но без критични минимални стойности за преждевременно развилите се овошки.

През повечето дни от периода условията ще бъдат подходящи за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия - резитби в лозовите и овощните масиви,  подхранване на есенниците с азотни минерални торове, зимни растителнозащитни пръскания при овошките.

Падналите значителни валежи през първата половина на февруари доведоха до съществено увеличение на почвените влагозапаси в 50 см слой. Тези валежи бяха решаващи за преодоляване дефицита на влага в горните почвени слоеве при зимните житни култури - една от причините, довела до пожълтяване на част от пшеничните посеви на места в източните райони на страната. 

Житните трябва да се обследват за плътността на полската полевка (​праг на икономическа вредност -1 активна колония/дка), за вредната дейност на успешно презимувалите ларви на обикновения житен бегач (​праг на икономическа вредност - 5 ларви на кв.м). При плътност на вредителите над тези прагове трябва при първа възможност да се проведе химическа борба.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?