Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Въшки и бълхи налазиха градините с круши

Време е за сеитба на фъстъци, дини и пъпеши

viber icon

Листни въшки и обикновена крушова листна бълха налазиха овощните градини в областите Пловдив и Пазарджик. За новата напаст съобщава бюлетинът по растителна защита на Българска агенция по безопасност на храните. Възрастните, ларвите и нимфите на паразитите смучат сок от пъпките, цветовете, леторастите и плодовете на крушата. Нанесените повреди водят до отслабване и недоразвитие на пъпките, преждевременно окапване на листата и плодовете.

По данни на секция "Агрометеорология" към Националния институт по метеорология и хидрология, в края на април при пшеницата ще се наблюдават фазите: вретенене, преход към изкласяване и начало на фаза изкласяване. През този междуфазен период пшеничните посеви трябва да се обследват за появата, числеността и вредната дейност на някои икономически важни неприятели: вредната житна дървеница, обикновената житна пиявица и пшеничния трипс. 

През периода при зимната рапица ще протича масово фаза цъфтеж. При засетите посеви със слънчоглед и царевица ще преобладава поникване.

Прогнозираните валежи в началото и в края на седмицата  ще възпрепятстват провеждането на растителнозащитните пръскания, ще бъдат предпоставка за повишение на инфекциозния фон от редица гъбни болести: струпясване по семковите овощни видове - ябълка и круша, ранно кафяво гниене и сачмянка по костилковите, септориоза и листна ръжда по пшеницата.

През последната седмица от април критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират. В полските райони температурата на почвата в 10 см слой ще достига подходящи стойности за сеитбата на топлолюбивите пролетни култури като памук, фъстъци, дини, пъпеши.

Според прогнозите след 28 април ще се радваме на много слънчеви часове, а температурите ще са по-високи от обичайните за месеца: с максимални стойности от 23 до 28 градуса.

Около 30 април, както и в началото на май обаче ще има нова порция превалявания. По-съществено понижение на температурите очакваме около 4 май. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?